Второто изстрелване на шпионски сателит на Северна Корея се провали

...
Вторият опит на Северна Корея да изпрати шпионски сателит в
Коментари Харесай

Вторият опит на Северна Корея да изпрати шпионски сателит в космоса се провали три месеца след като първото му изстрелване се разби в морето.

Опитът в четвъртък сутринта се провали по време на третия етап от полета, съобщиха държавните медии.

За севернокорейския лидер Ким Чен Ун шпионският сателит е желана награда, тъй като би му позволил да следи входящите атаки и да планира по-точно своите собствени.

Космическата агенция на Пхенян каза, че ще опита отново през октомври.

Южна Корея заяви, че е засякла изстрелването на ракетата около 03:50 местно време (18:50 GMT) и че тя е прелетяла през международното въздушно пространство над Жълто море между континентален Китай и Корейския полуостров.

Изстрелването предизвика спешно предупреждение в най-южната префектура Окинава в Япония минути по-късно, призовавайки жителите да се скрият на закрито. Сигналът беше отменен след около 20 минути.

Осъждайки изстрелването, японският премиер Фумио Кишида каза: „Поведение като това противоречи на резолюциите на ООН и ние сме вече твърдо протестира."

САЩ призоваха Северна Корея да се въздържа от „по-нататъшна заплашителна дейност" и призоваха Пхенян да се ангажира със сериозна дипломация.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Но въпреки че провалът в четвъртък ще бъде разочароващ за Пхенян, изглежда, че са постигнали напредък.

Репортаж в държавната KCNA обвини за повредата "грешка в системата за аварийно взривяване по време на третия етап на полета" и каза, че проблемът е "не е голям проблем".

Изглежда, че ракетата, носеща сателита, е летяла по-далеч, отколкото при предишния опит. Длъжностни лица в Пхенян описаха неуспешния опит през май като техния „най-голям провал“, като същевременно обещаха да опитат отново.

И г-н Ким най-вероятно ще продължи, докато успее . Той вече напредва с оръжейната си програма, като същевременно отказва всички предложения да преговаря със САЩ.

Стартирането в четвъртък идва дни след лидерите от САЩ, Япония и Южна Корея се срещнаха на историческа среща на върха във Вашингтон. Той също така следва началото на годишните военни учения между Вашингтон и Сеул.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР