Второ завъртане на парламентарната рулетка. Утре в 11 часа президентът

...
Второ завъртане на парламентарната рулетка. Утре в 11 часа президентът
Коментари Харесай

Парламентарна рулетка: Какви са политическите сметки за третия мандат, ако от ГЕРБ-СДС изпълнят заканата си?

Второ завъртане на парламентарната рулетка. Утре в 11 часа президентът Румен Радев ще връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление на втората по величина мощ в Парламента - ГЕРБ-СДС.

Връчването на мандата и политическите реакции след него гледайте в изключителното студио на БНТ1 " Вторият мандат " на следващия ден, 14 юли от 10.50 ч.

Днес от ГЕРБ-СДС обявиха за следващ път, че ще върнат мандата.

" Че няма да излъчва претендент за министър-председател, както и ще върне незабавно проучвателния мандат. В съвещания ще участваме, когато ги насрочи президента. " - уточни Десислава Атанасова - ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Така ще остане един финален опит за държавно управление в границите на този парламент.

Кои партии желаят третия мандат и на какви договаряния и отстъпки са подготвени вижте в обобщението на Милена Кирова.

След като втората политическа мощ в Народно събрание - ГЕРБ-СДС неведнъж съобщи, че ще върне втория мандат за сформиране на държавно управление, три обединения гледат към третия мандат, с цел да водят договаряния за неговата реализация. Това са Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. И трите обединения споделиха, че са подготвени да седнат на масата на договарянията с " Продължаваме промяната " - най-голямата партия в Народното събрание.

" Протегната ръка не връщаме! " - твърдят от " Продължаваме промяната ". Поставянето на ултиматуми демонстрира липса на предпочитание за компромис, счита парламентарния началник.

" Отправят ултиматуми само към нас ние да създадем крачка обратно и да отстраним нашите водачи. А за какво да го създадем е разумният въпрос? Какви са разумните причини, с цел да го създадем? Нима господин Петков и господин Василев по някакъв метод са отстъпили от националния интерес. Нашите водачи са били постоянно диалогични. При нас няма его, няма фокус към позиции, позициите не са самоцел. " - съобщи Мирослав Иванов - ръководител на Народно събрание

За Българска социалистическа партия нови избори носят риск за страната и заплаха да влезем в серпантина от избори.

" Разговаряме с всички отвън - ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Нашето главно преимущество, считам, и по този начин капитал до тук е, че ние не се скарахме с нито една политическа групировка. Не влязохме в нито един скандал, в противен случай - запазихме положителния звук и положителните връзки с всички. Това ни е преимуществото и това ще използваме в договарянията от тук нататък, в случай че третия мандат ни бъде връчен. " - споделя Явор Божанков от ПГ на Българска социалистическа партия.

" Демократична България " правят оценка положително желанието на президента за съвещания преди връчването на третия мандат. Според Христо Иванов е нужна реорганизация на четворното болшинство.

" Леко отдръпване на лидерските политически фигури, от лидерските места в кабинета, с цел да понижим чувството, че кабинета е парцелиран. Третия мандат би трябвало да бъде като втори опит за първия мандат, т.е. - който и да го вземе, той би трябвало да работи за всички и да е ясно, че " Продължаваме промяната " ще имат водеща роля, тъй като обезпечават най-вече от гласовете. Те ще имат водеща роля и при договарянето на премиерска фигура и на състав на Министерски съвет. " - счита Иванов.

Ако " ИТН " получат третия мандат, от партията препотвърдиха, че ще беседват с всички без ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

" За нас не е морално поста министър-председател да бъде заеман от Кирил Петков и Асен Василев, само че в действителност първо топката е в президента. Ако мандата иде в " Демократична България " като мандатоносител, те носят отговорността да водят договаряния с останалите политически обединения. Ние с тях се разбираме прелестно, както с сътрудниците от Българска социалистическа партия, по този начин и с доста сътрудници от " Продължаваме промяната ". Виновен ще е този, който ще тласне страната към следващата политическа рецесия и към избори. Единствените, които приказват в тази посока отвън опозицията сега са " Продължаваме промяната ". - разяснява Станислав Балабанов от ПГ на Има Такъв Народ.

От " Възраждане " оповестиха желанията си преди диалозите за третия мандат.

" Ако бъде върнат втория мандат от страна на втората по величина парламентарна група и бъдат свикани съвещания от страна на президента, да - ние ще отидем на тези съвещания, както отидохме и предния път. " - сподели Петър Петров от ПГ на Възраждане.

След като от ГЕРБ неведнъж обявиха, че ще върнат втория мандат, въпросът кой ще получи третия - остава отворен.

По тематиката работиха: Милена Кирова, Десислава Маркова, Николай Минков
Оператори: Станислав Ангелов, Николай Андреев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР