Второ, трябва да продължим да следваме професионалните стандарти, отбеляза той.

...
Второ, трябва да продължим да следваме професионалните стандарти, отбеляза той.
Коментари Харесай

Кирил Вълчев: Новинарските агенции да пазят извора на информация от дезинформацията

Второ, би трябвало да продължим да следваме професионалните стандарти, означи той. " Трябва да продължим да предоставяме обстоятелства преди оценки, тъй като това е стандартът на същинските новинарски организации. Трябва да вършим работата си доста отговорно и етично. Също по този начин е значимо да не се популяризира агитация, изключително тази, която поддържа войните и нарушаването на човешките права ", гласи част от изявлението на генералния шеф на Българска телеграфна агенция.

" Трето, по-добре да използваме обществените мрежи, а не да се борим за пари с тях. Информационните организации би трябвало да участват на всички места в интернет и под всякаква форма - къси вести, фотоси, видео, аудио, инфографики... Специално би трябвало да отбележим, че би трябвало да предоставяме действителни вести за младежите с нови формати и технологии. Българска телеграфна агенция е добър образец с наличието си освен във Facebook, X и ЛинкедИн, само че и в Инстаграм, Тик Ток и Тредс, които се употребяват от младите ", уточни Вълчев.

В изявлението си той застъпи и тематиката за изкуствения разсъдък (ИИ), като сложи четвъртия акцент върху това, че би трябвало да използваме изкуствения разсъдък, а не да се опасяваме от него. " Изкуственият разсъдък има огромен капацитет за подправени вести, само че и за същински вести. Информационните организации могат да го употребяват за възстановяване на работата си: транскрипции, абонаменти, преводи, основаване на база данни. Използвайки новите технологии, можем да ориентираме хората в океана от вести и най-хубавият метод да създадем това е да публикуваме повече вести за науката ", счита той.

" Пето, би трябвало да влагаме в образование на хората, които работят в осведомителните организации. Преди да развием изкуствен интелект, би трябвало да развием натурален човешки разсъдък. Изкуственият разсъдък не може да размени живия кореспондент на мястото на събитията, защото изкуственият разсъдък работи с към този момент насъбрани в предишното познания, само че не може да отразява новините сега. Новите технологии могат единствено да допълват публицистите, само че не и да ги заменят. Но ние би трябвало да образоваме публицистите по какъв начин да употребяват изкуствения разсъдък. Шесто, би трябвало да влагаме в нашите архиви и изключително в тяхната цифровизация. Това ще ни разреши да представяме по-добре предисторията и подтекста на новините. Българска телеграфна агенция разполага с списък на книжен притежател от 1898 година до прекосяването към електронен формат и сега го цифровизира за по-лесно потребление. Трябва да сме сигурни, че нашите вести от през днешния ден не умират, а се резервират за на следващия ден. Както Делфи пази археологическите остатъци, тъй като уроците от предишното са потребни за сегашното и бъдещето ", сподели Вълчев.

На седмо място той подчертава върху нуждата от създаване на работеща мрежа за съдействие сред националните осведомителни организации. " Това значи да публикуваме вести от нашите страни освен от международни организации, само че и да ги допълваме всеки ден с вести, обменяни от национални организации. Изкуственият разсъдък може да ни помогне в това, само че би трябвало да изградим потенциал и с редактори. Това е значимо, тъй като осведомителните организации са виновни да дадат опция на хората от целия свят да се познават. Да се познаваме и да се съпоставяме е освен опция за облага посредством потребление на положителните практики на другите, само че и гаранция за мир. Може да не сме съгласни един с различен, само че би трябвало да се почитаме и да намерим метод да живеем в мир дружно, без да започваме войни. Мирът не би трябвало да е резултат от война, а от повече информация един за различен. Трябва да ориентираме хората в океана от вести, с цел да не се удавят в него или това ще бъде същата гибел, която сушата на вести поради цензура предизвиква на правото на информация ", означи генералният шеф на Българска телеграфна агенция.

Осмо, имаме потребност от съдействие сред районни асоциации на осведомителни организации като Европейския алианс на новинарските организации (ЕАНА), Асоциацията на балканските новинарски организации - Югоизточна Европа (АБНА- ЮЕ) и други, сподели той. Според него бъдещето на същинските вести против дезинформацията зависи от съдействието сред осведомителните организации от разнообразни райони на света. " Трябва да създадем система, в която националните организации да работят в тясно съдействие. По-разнообразната информация също ще даде опция за повече продажби при поискване, което е опция за нашарване на потоците от доходи ", уточни Вълчев.

" А във връзка казаното тук от генералния секретар на ЕАНА Александру Джибой, че проблем за медиите са и публични изказвания, в които има неистини, добавям и девета посока за обновяване на осведомителните организации - разделянето на потоците на публични известия от новините на репортерите. Това Българска телеграфна агенция към този момент прави от две години ", добави генералният шеф на Българската телеграфна организация.

В умозаключение Кирил Вълчев изясни, че от това дали новинарските организации ще се окажат способни на смяна ще зависи дали ще останат Питон - пазители на извора на информация или ще бъдат като Аполон носители на светлина с същински вести. " Но предизвикването е новинарските организации да пазят извора на информация от дезинформацията, само че и да бъдат свободен извор за същинските вести ", означи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР