Второ досъдебно производство за неспазване на задължителната карантина след завръщане

...
Второ досъдебно производство за неспазване на задължителната карантина след завръщане
Коментари Харесай

Мартин от Варна се завърна от Италия, но вместо да стои у дома, води сина си на уроци и си върши лична работа


Второ досъдебно произвеждане за неспазване на наложителната карантина след завръщане от рискова страна управлява Районната прокуратура във Варна. Делото за закононарушение по член 355, алинея 2 от Наказателен кодекс е било взето на специфичен контрол от Апелативната прокуратура във Варна по заповед на основния прокурор.

Досъдебното произвеждане е стартирано през днешния ден, 17 март, и е за това, че на 16 против 17 март 2020 година 49-годишният Мартин М. нарушил предписаните от РЗИ – Варна, ограничения за изолирането му след завръщане от Италия. Престъплението е осъществено по време на изключителното състояние, оповестено поради епидемията от COVID-19 в България, обвързвана със смъртни случаи.

49-годишният мъж дошъл на 7 март тази година с полет от Италия на летище Варна. При завръщането си попълнил формуляр, в който вписал данни за него и брачната половинка му.  Уточнил, че няма персонален доктор, и показал, че ще бъде на домашния си адрес, откакто бил известен за наложителната изолираност за период от 14 дни.

Вчера, 16 март, чиновници на Първо районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи във Варна посетили адреса съгласно напътствията на спешния щаб. Мартин М. не бил открит там. Проведен бил телефонен диалог с него. Мъжът обяснил, че до минути ще бъде на адреса си. Пред чиновниците на реда декларирал, че е ходил по работа при юриста си. Предупреден бил да съблюдава прецизно карантинния период от 14 дни.

На последвалата през днешния ден нова инспекция на адреса Мартин М. още веднъж не бил открит. Отсъствието си от адреса обяснил, че е водил сина си на уроци.

Пресцентърът на Апелативната прокуратура припомня, че наказванията за неспазване на карантинния интервал от 14 дни след завръщане от рискова страна може да докара до наказване отнемане от независимост до 5 години и санкция от 10 000 до 50 000 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР