Вторник вечер в Рио де Жанейро, стадион Сан Жануарио е

...
Вторник вечер в Рио де Жанейро, стадион Сан Жануарио е
Коментари Харесай

Бразилските спортни журналистки и тяхното #meToo: "Оставете ме да си свърша работата"

Вторник вечер в Рио де Жанейро, стадион " Сан Жануарио " е претъпкан до краен лимит. " Вашку да Гама " играе против " Универсидад де Чили ".

Феновете на домакините напират да влязат на трибуните, с цел да поддържат любимците си. Предаването на техните реакции по малкия екран е поверено на журналистката Бруна Деалтри . На пръв взор тя се усеща удобно в своята роля сред най-върлите последователи, макар че постоянно е настъпвана и даже заливана с бира. До момента, в който един от почитателите не я целува! По устните! Без нейно единодушие! Пряко в ефир!

" Почувствах се унижена! Щом на мен може да ми се случи в ефир, представете се какво се случва с другите дами на стадиона. Не можех да си мълча! ", сподели тя пред Си Ен Ен.

Бруна излива мислите си във Facebook незабавно след неприятната преживелица.



" Като кореспондент постоянно съм обичала да чествам с почитателите. Не ме тормози, че ме заливат с бира, скачат в близост и ме настъпват. Но през днешния ден от първо лице изпитах уязвимост, която доста дами усещат на стадиона, в метрото и даже на улицата. Бях целуната по устните без мое позволение, до момента в който си вършех работата. Не знаех по какъв начин да отвръщам и не мога да схвана по какъв начин някой мисли, че има право да направи сходно нещо ", написа журналистката.

Коментарите под тази обява за минути стават хиляди, а най-активни са колежките на Бруна.

Така се образува акцията - " Оставете ме да си свърша работата " (или #deixaelatrabalhar). Тя припомня доста на #meToo - придвижването, което стартираха жертвите на полов тормоз в Съединени американски щати.

Неизменно до Бруна в търсенето на правдивост е и телевизионната продуцентка Паула Перейра Аб. Преди годината тя бе уволнена, откакто разкри, че е била жертва на тормоз от по-високопоставен нейн сътрудник.

Бруна и Паула стартират обща група в обществените мрежи, а две седмици след старта ѝ към нея се причисляват още 50 журналистки, претърпели унизително отношение по време на работа. Те описват историите си в къс клип в обществените мрежи , който към този момент се популяризира освен в медийните среди, само че и измежду спортисти и тимове. Премиерата му бе на 25 март, а към този момент има милион прегледа.



" Бях прелестно сюрпризирана от реакцията. Видеото бе споделено от доста хора, включително футболни тимове и почитатели ", споделя една от участнчките в клипа - Майра Сикейра.

До момента над 100 журналистки са споделили неприятните си прекарвания по време на работа. Страницата на акцията във Facebook пък има на 14 хиляди почитатели.

Tenho a honra de trabalhar com mulheres incríveis como as dessa foto! Uma é coordenadora e a outra produtora! Talento, dedicação e sabedoria elas têm de sobra e ainda são queridas demais!!!! Orgulho de dividir o dia a dia com profissionais como elas! Existem várias mulheres talentosas trabalhando no Esporte Interativo e isso me deixa tão feliz! Cada uma está conquistando o seu espaço, do seu jeito! #deixaelatrabalhar

A post shared by Bruna Dealtry (@brunadealtry) on Mar 30, 2018 at 11:35am PDT

Най-голямата победа за бразилските журналистки пък, че Министерството на спорта и Агенцията за правата на дамите в страната поддържа акцията им и даже се заприказва сходно недопустимо държание на почитателите и сътрудниците им да се смята за закононарушение.

" Била съм жертва на сексизъм и на тормоз доста пъти, единствено тъй като обществото го счита за обикновено. Надявам се, че с дейностите с ще разбуним духовете и ще накараме мъжете да се замислят преди още веднъж да ни посегнат ", споделя в умозаключение Бруна, която просто желае да я оставят да си свърши работата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР