Вторият в командването на Ал Кайда е убит в Иран

...
Вторият в командването на Ал Кайда е убит в Иран
Коментари Харесай

Агенти на Мосад ликвидирали втория в Ал Кайда на улицата в Техеран

Вторият в командването на " Ал Кайда " е погубен в Иран през август от израелски сътрудници , които са работили от името на Съединени американски щати, написа " Ню Йорк таймс ", базирайки се на източници от разузнаването.

Абдула Ахмед Абдула, с псевдоним Абу Мухамад ал Масри, е премахнат от двама сътрудници на Мосад на мотоциклет в Техеран . Той е упрекван за организирането на бомбени атентати в две американски посолства в Африка.

Масри се разглеждаше като евентуален правоприемник на Айман ал Зауахири, актуалният водач на " Ал Кайда ".

Не е ясно Съединени американски щати каква роля имат в убийството на родения в Египет екстремист , осъществено на 7 август, на годишнината от бомбените офанзиви в посолствата. Американският вестник отбелязва, че Вашингтон е следял Масри и други екстремисти от групировката в Иран в продължение на години.

Масри е погубен дружно с щерка си, вдовица на сина на Осама бин Ладен, Хамза бин Ладен.

Ликвидираният терорист е " арестуван " в Иран от 2003 година , само че от 2015 година живеел свободно в квартал на Техеран.

Американски източници от контраразузнаването имат вяра, че иранските управляващи може би са му разрешили да живее там, с цел да го употребяват като стръв за залавяне на американски сътрудници.

" Ню Йорк таймс " отбелязва, че убийството е осъществено на фона на геополитическо напрежение и подмолни интриги . Вестникът написа още, че през последните месеци е имало клюки за гибелта на водача на групировката , само че в никакъв случай не са били потвърждавани. Нито една страна не удостоверява обществено.

58-годишният Масри бе в листата на ФБР на най-издирваните лица поради атентатите в Кения и Танзания, при които починаха 224 души и стотици бяха ранени. ФБР оферираше премия от 10 милиона $ за даване на информация за задържането му.

Министерство на външните работи на Иран опроверга информацията за наличие на членове на " Ал Кайда " на негова територия.

Официалният представител на Министерство на външните работи на Иран Саид Хатибзад уверено отхвърля наличието на каквито е да е членове на групировката в Иран и приканва американските медии да не прокламират холивудски сюжети, харесващи се на американските и ционистките управляващи, се показва в известие на ведомството.

Хатибзад също показва, че " Ал Кайда " е рожба на неверната американска политика и на нейните съдружници в района , а с информацията за наличие на терористи в Иран Съединени американски щати и Израел се пробват да снемат от себе си отговорността за незаконните дейности на такива и други терористични групировки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР