Вторият пореден протест след този от 4 май, с искане

...
Вторият пореден протест след този от 4 май, с искане
Коментари Харесай

Пак протест в Благоевград, искат магистрала, но и запазване на историята

Вторият следващ митинг след този от 4 май, с искане за опазване открити разкопки по трасето на ЛОТ-3.1. на Автомагистрала " Струма ", се състоя през днешния ден в Благоевград, съобщи БГНЕС.
Едва 20-на пристигнаха на митинга, те бяха обнадеждени от извършената на 3 юли среща с инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ, състояла се в кметството на с. Покровник. Протестиращите обявиха изрично, че не са срещу построяването на трасето на автомагистралата.
„ Тук сме заради две аргументи – желаеме да запазим историята си такава, каквато е, и ясно желаеме да заявим, че ние не сме срещу построяването на автомагистралата. Говорейки за двата казуса, би трябвало да кажем, че кметът /Д-р Атанас Камбитов-б.р./ се скри. Това беше индивидът, който да поддържа и двата метода – опазване на разкопки и автомагистралата. Той обаче прокламира една теза, че протестиращите са срещу автомагистралата и желаят тя да не се случи. Няма такова нещо. Срещата ни с представители на АПИ във вторник в кметството на с. Покровник потвърди тъкмо обратното”, сподели общинският консултант Калоян Ханджийски.
Според него разновидности има и те са доста и бяха разисквани на тази среща.
„ Атанас Камбитов, бидейки кмет на общината, трябваше да инициира една полемика, която направихме без него. АПИ ни изясни, че дружно би трябвало да търсим разновидности. Мислим да има още срещи. Категорично бе отхвърлено решението, което преди време бе препоръчано от румънска компания. Отказът е поради избрани стандарти, които би трябвало да бъдат спазени”, добави Ханджийски.
Той разясни, че 2/3 от находките са още подземен, а изследванията се преустановяват на 20 юли.
„ Не имам вяра във фразата „ И вълкът утолен, и агнето цяло “. Очевидно гражданската сила се губи, има политически напън. Мнението на някои общински съветници трансформираха мнението си за час. От АПИ предложиха вид да се построи подпорна стена, която да е в сервитута на автомагистралата, която да запази към 90% от разкопките, а една дребна част да се реалокира. АПИ пое уговорката да обезпечи средства като приказва с премиера. Не знам дали знаете, че прякорът на доцент Димитров е Лопатата. Аз нямам доверие на такива експерти, които си менят мнението за 24 часа”, сподели още Ханджийски.
„ Един от плановете е да се промени трасето на автомагистралата в продължение на 2 км за подминаване на разкопките от страна на стадиона на стойност 27 млн. Напрежението пристигна от кмета – който на публичното разискване сподели „ Избирайте – или автомагистрала, или разкопки “. Търсихме срещи с регионалния, само че беше отказана”, сподели лидерът на митингите Лазар Андреев.
Междувременно АПИ популяризира прессъобщение по същата тематика:
„ До 20 юли би трябвало да приключат археологическите изследвания на сектора от Автомагистрала " Струма " сред Благоевград и Крупник. Агенция " Пътна инфраструктура " прави това конкретизиране във връзка запитвания от медии за периода за довеждане докрай по контракт на разкопките край село Покровник.
След привършване на работата на археологическия екип експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите дейности по отношение на археологическия обект. На 5 май бе спряно осъществяването на всички типове строително-монтажни работи в права с дължина към 1,9 км, в това число и в сектора с археологическите изследвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените досега на прекъсване строителни работи, с цел да не се повредят от атмосферните условия.
Решението дали би трябвало да се измества трасето на автомагистрала „ Струма “ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе откакто завършат археологическите изследвания.
Според мнението на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, разкритите досега гробница и черква може да бъдат преместени от трасето на автомагистралата, по този начин както е правено и с други находки, открити при построяването на разнообразни инфраструктурни обекти, каквато е и международната практика”, се споделя в известието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР