Вторият по големина, вътрешно безупречен изискан ярко розов“ диамант, който

...
Вторият по големина, вътрешно безупречен изискан ярко розов“ диамант, който
Коментари Харесай

Продават на търг втория по големина розов диамант в света

Вторият по величина, вътрешно безукорен „ изтънчен блестящо розов “ елмаз, който в миналото се е появявал на търг, се чака да бъде продаден за повече от 22 милиона $ от Sotheby’s в Хонконг в петък.

11,15-каратовият елмаз с форма на възглавница, прочут като Розовата звезда на Уилямсън, е кръстен на два други големи розови диаманта: 59,60-каратовият, смесено изрязан, объл елмаз Розова звезда, който беше продаден за рекордните 71,2 милиона $ през 2017 година, и камъкът Уилямсън, 23,60-каратов елмаз, подарен на починалата кралица Елизабет II като брачен подарък от канадския геолог и разгорещен роялист Джон Торбърн Уилямсън през 1947 година

Монтиран във флорална брошка, проектирана от Фредерик Меу от Cartier през 1953 година, Уилямсън е бил обичан на кралицата, която е носила бижуто доста пъти по време на ръководството си, в това число на сребърния си празник.

Геологът е бил притежател на мината Мвадуи в Танзания, където бяха открити камъкът Уилямсън и Розовата звезда.

Венао Ю, ръководител на отдела за бижута и часовници в Sotheby’s Asia, сподели: „ Откриването на розов елмаз с качество на скъпоценни камъни от всевъзможен размер е извънредно рядко събитие, нещо, което – с неотдавнашното затваряне на мината Argyle – изглеждаше до неотдавна доста необикновено. ”

Argyle, притежавана от Rio Tinto диамантена мина в отдалечената северна част на Западна Австралия, беше затворена през 2020 година след 37 години работа, през които тя създаде повече от 865 милиона карата необработени диаманти.

„ Движени от лимитираното предложение и възходящото търсене, цените на висококачествените огромни розови диаманти над пет карата се усилиха експоненциално през последното десетилетие, създавайки инцидентно сцената за появяването в този момент на този уникален камък ”, изясни Ю.

Розовите диаманти са изключително редки измежду цветните диаманти и никой не знае тъкмо по какъв начин се получава цвета им от геоложка позиция.

Сн.: ЕРА/БГНЕС

„ Докато азотът и борът са виновни за ярките нюанси надлежно на жълтите и сините диаманти, няма доказателства, че розовите диаманти получават цвета си от микроелементи “, сподели Sotheby’s. „ По-скоро кристалната конструкция на камъка изборно всмуква светлина вследствие на идиосинкратичен недостатък на решетката, което води до извънредно нареждане на атомите в кристала. Тези щастливи аномалии от време на време предизвикват розово зърно в диамантения кристал – напълно ослепително проявяване на несъвършенство. “
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР