Вторият по големина телеком в САЩ - Comcast предлага 22.1

...
Вторият по големина телеком в САЩ - Comcast предлага 22.1
Коментари Харесай

Най-големият кабелен оператор в САЩ предлага $31 милиарда за Sky

Вторият по величина телеком в Съединени американски щати - Comcast предлага 22.1 милиарда паунда (31 милиарда долара) за английската медийна група Sky.

Ходът на американската компания, която влиза в конкуренцията с 21st Century Fox и Walt Disney, ускорява конкуренцията и отваря опцията за започване на наддаване за най-голямата компания за платена телевизия на Острова.

След месеци, прекарани в разбор на софтуерната платформа на Sky и наличието, предлагащо спортни и развлекателни стратегии в 5 страни, притежателят на NBCUniversal предложи по 12.5 паунда за акция на английската медийна компания. Това надвишава офертата от 10.75 паунда за акцция, препоръчана от Fox за 61%-ия дял в компанията.

 Колко ще коства и какво ще донесе на Disney мегасделката за 21st Century Fox? Обновена
Колко ще коства и какво ще донесе на Disney мегасделката за 21st Century Fox?

Развлекателният колос ще ускори превъзходството си на огромния и дребния екран

Fox се бори да получи регулаторно утвърждение за офертата си и някои акционери в Sky приканиха за по-добра оферта, откакто компанията на Рупърт Мърдок получи 52.4 милиарда $ от Disney за огромна част от филмовия си и ефирен бизнес, продавайки в това число и каузи си в Sky. Ако офертата на Fox беше призната, компанията щеше има цялостен надзор над Sky, който да даде на Disney.

Предложението на Comcast ще разгневи Fox, счита някогашният шурей на Мърдок Криспин Одей, създател на хедж фонда Odey Asset Management, който има 0.8% от акциите на Sky. " Това са камъни в градината на Fox ", отбелязва Одей, който е измежду акционерите, настояващи за по-висока оферта за медийната група.

Перла в короната

Предвид стратегическото значение на Sky за Fox и Disney е доста евентуално да има контраоферта доста по-висока от тази на Comcast, предвижда Джери Делис, aнализатор на Jefferies в Лондон. Изпълнителният шеф на Disney Боб Айгър назова Sky " перла в короната " измежду активите на Fox в изявление за Bloomberg през декември.

 Британските регулатори не утвърдиха договорката Fox-Sky
Британските регулатори не утвърдиха договорката Fox-Sky

Семейството на Мърдок ще има прекомерно огромен надзор над медийния пазар, считат те. Решението обаче не е дефинитивно

" Това явно е голямо предизвикателство, отправено към семейство Мърдок по отношение на предходното им предложение ", съобщи Алис Ендърс, основен откривател в Enders Analysis. Успехът на Sky в търга за излъчването на Английската Висша лига направиха медийната група още по-желана. " Sky е доста прелъстителен бизнес ", уточни Ендърс.

Президентът и основният изпълнителен шеф на Comcast Брайън Робъртс съобщи, че е квалифициран семейство Мърдок да надвиши препоръчаното от телекома. Офертата на Comcast ще бъде сполучлива, в случай че успее да притегли утвърждението на повече от 50% от акционерите на Sky.

" Бихме предпочели 100 %, само че това не е изискване ", сподели Робъртс. Телекомът ще се съгласи да раздели собствеността на Sky с Fox или Disney като миноритарни акционери. " Уважаваме мнението им и знаем, че може би не желаят да продават, само че това ще бъде нещо, разисквано по-нататък ", добави той.

 Вестници, кабеларки и Холивуд: Как някогашният притежател на bTV построи империята си?
Вестници, кабеларки и Холивуд: Как някогашният притежател на bTV построи империята си?

Мегасделките на Рупърт Мърдок обгръщат повече от половин век

Движен от интереса си за надзор над Sky, Comcast предложи 60 милиарда $ за огромна част от Fox през декември, преди компанията на Мърдок да избере по-ниската оферта на Disney. Телекомът възнамеряваше да насочи друга оферта за активи на Fox този месец, настояват източници на Bloomberg.

Fox избра да продаде активите си на Disney частично тъй като вярваше, че договорката ще докара до по-малко регулаторни трудности. Comcast е най-големият оператор на кабелна телевизия в Съединени американски щати и има и една от най-големите кино и телевизионни групи - NBCUniversal.

Технологията на Sky е първото, което впечатлява телекомуникационната компания. По време на пътешестване до Англия през ноември Робъртс и ръководителят на Comcast Cable Дейв Уотсън посещават проява на продуктите на Sky.

Двамата са мощно впечатлени от модерните функционалности на платформата й. " Бяхме изумително впечатлени, това е същинско украшение ", спомня си Робъртс.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР