Вторият по богатство човек на планетата Джеф Безос огласи на

...
Вторият по богатство човек на планетата Джеф Безос огласи на
Коментари Харесай

Безос дарява 443 млн. щ. долара за климата

Вторият по благосъстояние човек на планетата Джеф Безос огласи на 6 декември дарения в размер на 443 млн. щ. $ за климатични организации - следващият жест на милиардера след отдръпването му от управлението на " Амазон ". Тази сума е в допълнение към към този момент преведените през предходната година 791 млн. $ на 16 организации като част от уговорката на неговия Фонд за земята (в който има 10 милиарда долар) да работи за запазване на околната среда. Безос даде обещание да разпредели цялата сума до 2030-а.   

От оповестените на 6 декември общо 44 дарения, 130 млн. $ ще поддържат самодейността " Справедливост40 " на администрацията на американския президент Джо Байдън да се бори против климатичните промени и да поддържа общностите в неравностойно състояние. Други 261 млн. $ са за проекта за отбрана на 30% от земята и Световния океан с акцент върху Конгоанския басейн и тропическите Анди. (Бел. ред. - Конгоанският басейн или Конгоанската меланхолия, оределяна като едно от десетте модерни чудеса на света, е втората по повърхност джунгла след Амазонка, две трети от чиято неповторима флора и фауна, съгласно Организация на обединените нации, ще бъдат изгубени, в случай че не бъдат подхванати ефикасни ограничения за тяхното опазване). Останалите 51 млн. $ ще оказват помощ за рекултивиране на земите в Съединени американски щати и Африка.  

Петдесет и седемгодишният Безос се посвети на благотворителна активност през тази година откакто подаде оставка като основен изпълнителен шеф на " Амазон " и реализира мечтания полет на границата с космоса с една от ракетите на компанията си " Блу произход ". С оповестените при започване на седмицата дарения, общият им размер надвишава 1 милиарда $, сред които са дадените преди месец 100 млн. $ на фондацията на някогашния президент на Съединени американски щати - Барак Обама, както и 200 млн. $ на Музея на " Смитсониън " за въздухоплаване и космос.

Неотдавна милиардерът разгласи проектите си за Фонда за земята, които включват 2 милиарда $ за възобновяване на природата и за трансформиране на питателните системи. Съобщението съответства със срещата на върха за климата COP26, която се организира в Глазгоу през ноември и на която той участва паралелно със международните водачи и деятели.   

Даренията се появяват тъкмо когато компанията му " Амазон ", на която Безос към момента е ръководител, води спор с  трудови деятели, които се борят за основаването на профсъюзи в складовете й. След като загуби вота в базата в Алабама, профсъюзът на търговците на дребно, на едро и на универсалните магазини упрекна управлението на " Амазон ", че сплашва служащите и ги притискат да пускат гласовете си в пощенска кутия, инсталирана на територията на парцела, която се следи от камера за наблюдаване. " Амазон " отхвърля да е нарушила закона. Предстои провеждането на второ гласоподаване. 

Личното положение на Безос се прави оценка на 195 милиарда щ. $ от показателя на милиардерите на организация " Блумбърг ", голямата част от което идва от каузи му в " Амазон ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР