Вторият мандат за съставяне на кабинет няма шанс. Декларации ще

...
Вторият мандат за съставяне на кабинет няма шанс. Декларации ще
Коментари Харесай

Д-р Семерджиев: И вторият мандат за кабинет няма шанс!

" Вторият мандат за сформиране на кабинет няма късмет. Декларации ще чуваме всевъзможни, декларациите са единствено думи ", съобщи доктор Илко Семерджиев - някогашен здравен министър от служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Той напомни, че и претендентът на ГЕРБ/СДС е направил предложение за приемане на програмна декларация, само че не се е получило.

Запитан дали от доктор става добър министър председател, той напомни, че политиката също е специалност и за нея се изисква сериозна подготовка.

„ Акад. Денков има административен, управнически и политически опит, евентуално е придобил такива умения, въпросът е какво ще забележим като оферти на персони. Предварително бяха сложени толкоз доста червени линии, че не съм оптимист ”, изясни в предаването „ Денят онлайн ” някогашният здравен министър.

За удължителния бюджет той сподели, че няма да се реализиран нарастванията за 2023 година

„ Брутният вътрешен продукт през 2021 година бе 139 милиарда за 2022 година се пресмята на към 165, а за 2023 година доближава до към 180 милиарда лв.. В Здравната каса трябваше да има към 770 млн. лв. повече ”, сподели Семерджиев.

Относно парите за опазване на здравето той сподели, че има понижение и удължаването на бюджета няма да бъде добре за здравната система.

„ С към 1/12-та от 2022 година тези 770 млн. лв. няма по какъв начин да бъдат включени в бюджетите на опазването на здравето. Министерство на здравеопазването през 2020 е имало към 1,1 планувани разноски, през 2021 година понижават на 969, а през 2022 година – на 825 млн. Ако ще харчим 1/12-та от тези понижения, това не е добре ”, изясни някогашният здравен министър.

Опашката от изчезнали медикаменти продължава, добави Семерджиев.
„ Инсулините се покриват на 100% от страната и да липсват е непростимо ”, изясни той.

Като експерт Семерджиев изясни, че неотдавна е оповестено проучване, че при парацетамола (аспирин, ацетизал) има странично деяние – рисково държание, липса на прочувствена съпричастност.

„ В момента единствено лекарите знаят това, хората могат да си купят и да не знаят спомагателните резултати – висока степен на отчуждение, за взимане на решения, които в нормална среда не би взел ”, сподели още Семерджиев.

Той изясни, че в случай че предписаното лекарство от лекаря бъде сменено, все още няма противоположна информация към медика, който го е изписал.

„ Бялата електронна рецепта дано я има, само че тя не може да анулира хартията. Няма причина на лекаря да му бъдат отнети правата, когато няма достъп до интернет или до устройства да може да лекува ”, добави Семерджиев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР