Приключване на втория кръг от преговорите за мега-язовир в Етиопия

...
Вторият кръг от тристранни преговори около Големия етиопски ренесансов язовир
Коментари Харесай

Вторият кръг от тристранни преговори около Големия етиопски ренесансов язовир (GERD), който също има огромно значение за Египет и Судан, завърши с неубедителна нота, като Етиопия обеща да продължи преговорите „добросъвестно“.

Двудневните разговори, които събраха представители от Етиопия, Судан и Египет за решаване на спорни въпроси около проекта GERD на Сини Нил, приключиха в неделя в етиопската столица Адис Абеба.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Ще направи ли Етиопия компромис с язовира Grand Renaissance?Етиопия казва, че е завършила пълненето на мегаязовира на река НилЕтиопия възобновява пълненето на мега -язовир, вбесяващ Египеткрай на списъка

Посланик Селеши Бекеле, ръководител на етиопския преговарящ екип, каза в изявление в неделя: „[Страните] обмениха конструктивни идеи по различни нерешени въпроси … Етиопия потвърждава своя ангажимент да продължи преговорите добросъвестно.“


В изявление, публикувано от неговото Министерство на водните ресурси и напояването в неделя, Египет каза, че последният кръг от дискусии относно язовира на стойност 4,2 милиарда долара е приключил без значителен напредък.

Етиопия, се отбелязва в изявлението, все още се противопоставя на компромисни решения или международно договорени технически договорености, които биха могли да отговорят на нейните специфични интереси, свързани с ГЕРБ, без да се накърняват правата и интересите на нациите надолу по течението.

В изявлението се добавя, че египетският преговарящ екип остава ангажиран с конструктивни преговори с ясно дефинирани цели.

Страхове относно достъпа до вода

Продължителните преговори от 2011 г. насам, които се опитаха да намерят общ език по ключови въпроси като пълненето и експлоатацията на язовира, както и механизми за разрешаване на бъдещи спорове, не успяха да доведат до споразумение между Етиопия и нейните съседи надолу по течението .

Потенциалното въздействие на язовира върху водния поток надолу по течението към Египет и Судан е най-сериозното безпокойство.

След години на спор египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси и етиопският премиер Абий Ахмед се споразумяха през юли да финализират сделката за язовира в рамките на четири месеца, подновявайки преговорите през август.


По-рано този месец Етиопия обяви, че е завършила четвъртото пълнене на язовира, което смята за централно в плановете си за развитие.

През февруари 2022 г. Адис Абеба обяви, че язовирът е започнал да произвежда електричество за първи път. При пълен капацитет огромният водноелектрически язовир – дълъг 1,8 км (1,1 мили) и висок 145 метра (476 фута) – може да генерира повече от 5000 мегавата.

Това би удвоило производството на електроенергия в Етиопия, която в момента има само половината от 120-милионното население на страната.

Египет и Судан, силно зависими от водите на Нил за селско стопанство, питейна вода и като цяло препитание, последователно подчертават важността на намирането на справедливо решение.

Объединените нации казват, че Египет може да „изчерпи водата до 2025 г.“, а части от Судан са все по-уязвими от суша в резултат на изменението на климата.

Египетският външен министър Саме Шукри, чиято страна разчита на Великия Нил за 97% от нуждите си от вода, каза в обръщение към Общото събрание на ООН, че Кайро иска „обвързващо споразумение“ за язовира.

„Би било грешка да приемем, че можем да приемем свършен факт, когато става въпрос за живота на повече от 100 милиона египетски граждани“, каза Шукри.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР