Вторият филм, по думите му, се е разиграл на среща

...
Вторият филм, по думите му, се е разиграл на среща
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: По-добре да затворим театри, отколкото да влезе...

Вторият филм, по думите му, се е разиграл на среща в Министерството на културата. На нея са били 8-9 представители на протестиращите, синдикати.

Пореден митинг с искане за почтени заплати за културните дейци. Недоволството си те показаха пред отрасловото министерство и с шествие стигнаха до постройката на Народното събрание. В митинга се включиха национални танцьори, музиканти, артисти от театри, опери.

" Седнахме против министъра. Ние желаеме всички дружно 250 млн. от месец и половина, приходите би трябвало да порастват, доста от услугите са си нараснали цените, дървен материал, метал за декори, електрическата енергия. Асен Василев споделил " давам ви 130 " и нашият министър се съгласява и увисваме всички ", зави Мутафчиев.

Министърът на културата е обяснил, че е нужна законодателна смяна, с която с цел да може да има нарастване на приходите стартовата минимална работна заплата да е с коефициент 2,5, само че единствено в случай че в закона се запише, че съответен % от този стандарт отива за фонд " Работна заплата ". Така, когато се усилва минималната работна заплата, ще се усилват и заплатите на културните дейци.

Христо Мутафчиев прикани за предвидимост на бюджета, с цел да може да бъде разпределен вярно.

" Ако от на следващия ден бюджетът на културата е 1,7 милиарда, те ще са в потрес към половин година, най-после ще връщат, тъй като не са готови да ги разпределят, това е въпрос на тактика. Ако се каже, че за 2026 година бюджетът ще бъде 1,7 милиарда, министърът ще има задоволително време да се приготви, с цел да обезпечи тези планове, с които парите да бъдат вложени вярно в културата и фонд " Работна заплата ", стимулира се ръководителят на САБ.

" Министърът на финансите би трябвало да си тръгне, той не се оправя, тъй като не може да си събере приходите, а чака от нас резултати. Много ще съм благополучен, в случай че си тръгне ", съобщи Мутафчиев.

Не е изключено да станем очевидци на затворени театри и салони.

" Това е последна мярка, която е по-приемлива от това да влезем в конфликт с служителите на реда пред Министерски съвет. Те са ми другари, няма да посегнат на артистите и може да ни пуснат ", уверен е артистът.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР