Вторият ден от XXII глобална среща на Световния съвет за

...
Вторият ден от XXII глобална среща на Световния съвет за
Коментари Харесай

Министър Димитров покани бизнесмени от Саудитска Арабия у нас през февруари

Вторият ден от XXII световна среща на Световния съвет за пътешестване и туризъм (World Travel & Tourism Council - WTTC) протече извънредно динамично, изпълнен с ползотворни срещи и забавни дискусионни панели.

 

Един от акцентите в диалозите бе образованието на фрагментите в туризма, а мотото на WTTC – развиване посредством образование, сподели отношението и фокуса към тематиката подготовка и самоусъвършенстване – като непрестанен развой, част от професионалното израстване на всеки, зает в бранша – от сервитьор, през министър до принц, а в тази ситуация принцеса, както означи министър Димитров.

 

По думите му, България осъзнава, че в идващите години би трябвало да влага забележителен запас в фрагментите в туризма. Те явно би трябвало да имат отлични цифрови умения, с цел да отговорят на потребностите на потребителя. И това е световен развой, който напълно трансформира актуалния туризъм като услуга и практики.

 

„ Европа, която е водеща международна дестинация в туризма, разгласи 2023 година като година на уменията. Ние ще работим взаимно с WTTC, със Световна организация по туризъм към Организация на обединените нации (СОТ), както и с доста други световни организации в посока развиването на сполучливи политики за възстановяване на качеството на фрагментите в бранша “, акцентира министър Димитров.  

 

В рамките на форума и в продължение на диалога с принцеса Хайфа Ал Сауд, българският министър организира двустранна среща с Н. Пр. Ахмед Ал-Хатийб, министър на туризма на Кралство Саудитска Арабия.

 

Двамата разискаха отправената българска покана за посещаване през февруари дружно с бизнес делегация и вероятностите за двустранно развиване на туризма и вложенията през 2023 година. Със поръчката си за постигане на 120 млн. туристи годишно до 2030 година, домакинът Саудитска Арабия ясно сподели по време на форума, че желае да е водеща страна в района.

 

И във втория ден на форума министър Илин Димитров организира в коридорите поредност от двустранни срещи.

 

Той се срещна с Марк Кийм, заместител помощник-секретар по пътешестване и туризъм на Съединени американски щати. Сред главните тематики, към които събеседникът му прояви интерес, бяха дентален и авантюристичен туризъм. Министър Илин Димитров означи, че България има прелестни образци за сходни сполучливи практики в някои български курорти като Св. Св. Константин и Елена, изключително що се отнася до медицински и дентален туризъм.

 

Двамата показаха единодушие, че в двустранните връзки има голям капацитет за увеличение на туристопотока. В годините преди световната пандемия над 150 хиляди американци са посещавали страната ни за отдих и отмора. Само за първите девет месеца от 2022 година броят им е близо 66 600, което е с 67% растеж по отношение на предходната 2021 година

Министър Илин Димитров беседва и с Митсуаки Хошино, комисар на японската туристическа организация. Двамата разискаха съответни начинания и взаимни дейности за задълбочаване на двустранното съдействие в региона на туризма и поощряване на туристообмена, изключително в областта на културно-историческия и СПА туризма.

 

За Япония един от най-хубавите посланици в туризма е фамозният българин Котоошу, в този момент прочут като Наруто, а страната ни е добре позната за японците. Двамата разясниха опциите за двустранен туризъм, отбелязвайки обстоятелството, че Япония е евентуално огромен пазар и изисква големи вложения.

 

Друга среща от програмата на министъра беше тази с Христина Гарсия Фраско, секретар по туризъм на Филипините. „ Можем да споделим опит с филипинците посредством онлайн преподаване по отношение на обслужването на посетители, защото те са доста положителни в това “, разяснява след срещата министър Димитров.

 

А след среща с известния ефирен водещ по CBS Питър Грийнбърг, министър Димитров заяви новината, че американският публицист е обожател на България и има желанието да направи телевизионна поредност, отдадена на страната ни, с работното заглавие „ Скритата България “ - " Hidden Bulgaria ".

 

Поредицата работни срещи завърши с диалог с генералния секретар на СОТ Зураб Пололикашвили, на който бе разисквано семейството на страната ни на районната комисия “Европа ” към Световна организация по туризъм. Това е значимо събитие, което ще се организира в България, уточни министър Димитров. Двамата с генералния секретар възнамеряваха и възможните дати – в края на април или началото на май 2023 година

 

На форума, събрал основни фигури в туризма от 52 страни от разнообразни краища на света, министърът посочи, че България е страна с над 1300 години история и нашите задгранични посетители могат да се насладят на над 43 000 културни обекти, монументи и артефакти, като по този индикатор сме трети в Европа след Италия и Гърция.

 

В поддръжка на това свое обръщение, министър Димитров подари на участниците в двустранните си срещи умалени копия на едни от най-знаковите антични български златни съкровища – явен знак и отпратка към богатото завещание на земите ни, което е и насочна точка за културно-историческия туризъм в България. „ В Саудитска Арабия настояват, че една от най-старите златни мини е при тях – на 4500 години, само че в този момент имат копия на съкровища отпреди 6500 години “, разяснява министър Димитров.

 

Министърът благодари на българските дипломати за оказаното подпомагане и свършената голяма по размер работа по организацията и подготовката на българското присъединяване - Върбан Бенишев, краткотрайно ръководещ посолството на Република България в Кралство Саудитска Арабия и на комерсиалното аташе Петър Мойсов, началник СТИВ в задачата ни в Рияд.

 

Следващото събитие на WTTC ще се състои през 2023 година в Руанда.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР