Вторият ден от срещата на върха на ЕС приключи в

...
Вторият ден от срещата на върха на ЕС приключи в
Коментари Харесай

Срещата на върха на ЕС продължава и днес

Вторият ден от срещата на върха на Европейски Съюз завърши в 23,00 ч. без съглашение, само че европейските водачи продължиха срещата си в Брюксел с един спомагателен ден. Така през днешния ден към този момент всички се надяват на консенсус за договорка за невиждания бюджет на Европейски Съюз от над 1 трилион евро и оферти оздравителен фонд от 750 милиарда евро, съобщи Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

"Нещата се движат в вярната посока ", съобщи канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

"Разбира се, както може да се чака, това е сложна битка, договарянията са тежки, само че ние се движим в вярната посока, а това е най-важното ", акцентира той.

Европейски представител, настоял за анонимност, тъй като договарянията не престават при закрити порти, съобщи, че Шарл Мишел е уточнявал някои последни детайлности по време на вечерята на водачите на Европейски Съюз и ще направи ново предложение през днешния ден преди началото на пленарната среща. Според източника, представен от АП и Ройтерс.

Мишел е разговарял с немския канцлер Ангела Меркел, с френския президент Еманюел Макрон и главните участници в разногласието за това по какъв начин да се харчат парите от възстановителния фонд, "в намерено пространство " на покрива на постройка "Европа ", преди да се причислят към останалите водачи за вечеря.

Най-новите оферти на Мишел понижават каузи на грантовете в избавителния пакет и усилват каузи на заемите, които ще би трябвало да се връщат, в очевиден жест към групата на "пестеливите " страни отпред с Нидерландия, съобщи посланик от Европейски Съюз, само че съгласно него въпросът за това по какъв начин да се наблюдава изразходването на парите остава противоречив. По думите му Мишел е предложил мярка, която не планува право на несъгласие на която и да било страна върху това по какъв начин държавните управления харчат средствата. Друг посланик разказа новите оферти на Мишел като единствено първа стъпка от допустимо дълго пътешестване към съглашение.

Дипломат: Шансовете за договорка в Брюксел са доста дребни

Според източник, представен от Франс прес, двустранни и многостранни диалози ще продължат и през нощта. Според различен дипломатически източник френският президент и немският канцлер незабавно след вечерята са останали в постройката за среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте, с цел да се опитат да го убедят с нова трансформация на компромисния план за избавителния проект, променяйки съотношението сред грантове и заеми и изискванията за отпущането на безвъзмездната помощ.

В края на вчерашния ден една от вариантите на масата бе, запазвайки общата сума, да се промени съотношението сред заеми и грантове, като се усили делът на заемите на 300 млрд евро (вместо 250 в първичното предложение), съобщи Агенция Франс Прес. За да се опита да склони Рюте, посредникът на срещата Шарл Мишел бе предложил механизъм, допускащ на страна, която има запаси по отношение на проекта за промени, показан въпреки това в подмяна на безвъзмездната помощ, да открие "в период от три дни " спор на 27-те (или Европейския съвет, или в Съвета на министрите на финансите) - вместо настояването на Рюте националните проекти да бъдат валидирани от 27-те с единогласие, което де факто би предложила несъгласие на която и да е столица.

Подобен механизъм остава спънка, съобщи пред Агенция Франс Прес испански източник, чиято страна задено с Италия би била основният бенефициент на такава помощ.

"Преговорите бяха разгорещени. Европа е в плен на шантажа на "пестеливите ", туитна нощес министър председателят на Италия Джузепе Конте, представен от Ройтерс.

"Трябва да създадем всичко допустимо да реализираме договорка на следващия ден. повече отсрочване не е потребно за никого ". Освен това Конте съобщи, че фактическото несъгласие върху националните молби за помощ, желано от Хага, е "политически и юридически несвоевременно и освен това общо взето неприложимо ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР