Вторично замърсяване със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна

...
Вторично замърсяване със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна
Коментари Харесай

Ясна е причината за хранителното натравяне на деца в Петрич

Вторично замърсяване със стрептококови бактерии от личния състав на готовата храна е причина за неразположението на децата в Петрич, оповестиха от БАБХ. 

Миналата седмица 15 деца в Петрич незабавно потърсиха здравна помощ откакто са обядвали в училищен столове. Храната в стола на СУ " Никола Вапцаров " се доставя от кетъринг компания.

Случаите са в Петрич и Токачка

Констатацията е на база направените проучвания от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) Благоевград и Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) Благоевград.

Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния разбор.

Състоянието на 13-те деца, признати през вчерашния ден, към този момент е овладяно

Отклонения са открити в ястието пиле с ориз, в кулинарна подготвеност. В него е установено съществуването на стафилококова бактерия, открита като носителство в личния състав.

Обектът остава затворен до второ разпореждане.

Предстои неколкократно главно разчистване и стерилизация на обекта, посудата, и лекуване и доказване на здравния статус на личния състав, преди да бъде позволено отваряне за работа на кетъринга, прибавят от организацията.

15 са към този момент постъпилите в болница

Наличните разопаковани храни в обекта ще бъдат унищожени, защото са били в контакти с личния състав.

На бизнес оператора ще бъдат наложени наказания, според Закона за храните.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР