Вторичните трусове в Албания продължават и това е съвсем нормално.

...
Вторичните трусове в Албания продължават и това е съвсем нормално.
Коментари Харесай

Сеизмолог: Трябва да бъдем подготвени за земетресения

Вторичните земетресения в Албания не престават и това е напълно обикновено. Тяхната мощ понижава и магнитудът става все по-нисък. Последният регистриран подобен трус е малко преди 6 ч. тази заран, изясни Петя Трифонова – сеизмолог от Българска академия на науките, в изявление за bTV.
„ В течение на 24 часа са регистрирани над 50 вторични труса. Беше много интензивна сеизмичната конюнктура, имаше няколко трусове с магнитут над 5, което в допълнение сътвори предпоставки за нови опустошения ”, уточни сеизмологът.
В България се е усетил единствено резултатът от главното събитие в Албания – чувствата са били слаби и единствено по високите здания, изясни тя.
Трифонова подсети, че България също се намира в сеизмично дейна зона. Трябва да бъдем готови и да чакаме да се случат такива трусове, безапелационна беше тя.
„ В Албания преди 40 години е имало и друго огромно земетресение, в западното крайбрежие е много висока сеизмичната интензивност. Там има система от разломи, които е ясно, че могат да генерират съществени събития – такава интензивност беше следена през вчерашния ден ”, изясни още сеизмологът.
По всяка възможност земетресенията в Албания са провокирали и труса в Босна и Херцеговина, счита сеизмологът. Според нея огнището, което е задействано в Босна и Херцеговина се намира в същите сеизмични източници – на източната граница на Адриатическата микроплоча.
Проф. Николай Милошев, шеф на Националния институт по геофизика, геодезия и география, съобщи пред Българска национална телевизия, че в Босна и Херцеговина има затихване, само че не може да се каже изрично, че двете огнища са свързани.
По думите му е разумно е след едно такова мощно земетресение да има доста афтършокове, които да са в границите до 5-5,5 по Рихтер. 
Проф. Милошев беше безапелационен, че няма нищо извънредно и това е естествена сеизмологичност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР