Вторичен трус от 7,7 по скалата на Рихтер е отчетен

...
Вторичен трус от 7,7 по скалата на Рихтер е отчетен
Коментари Харесай

Серия мощни земетресения в Турция, най-малко 1000 жертви

Вторичен трус от 7,7 по скалата на Рихтер е регистриран в 13:24 локално време (12:24 часа българско време) в Югоизточна Турция, покрай границата със Сирия. Това заяви Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Поредица мощни трусове удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, до момента в който турските сеизмолози са отчели 7.4.

По данни на Би Би Си минимум 1000 починали, а над 5000 ранени и потърпевши. Разрушени са над 1000 здания.

Епицентърът му е бил в планински регион на към 37 километра от Газиентеп, напълно покрай границата със Сирия на дълбочина 10 километра. В уеб страницата на EMSC са реагирали хора, усетили земетресението от Турция и Сирия, които го разказват като " мощно и ужасно ". Според някои " земята се е люляла към 40-50 секунди ".

В рамките на час и половина след мощното земетресение сеизмологичните уреди са засекли още 7 труса с магнитуд над 5 по Рихтер. Сеизмичната интензивност в региона продължава, като досега са регистрирани над 20 вторични труса.

Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години и управляващите показаха опасения, че е лишило живота на хиляди. Секунди след труса избухна и голям пожар. По първична информация от локални медии се е взривил газопровод в региона на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция, с население милион и 100 хиляди поданици. Медиите в града оповестяват за доста разрушени здания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР