Втори, заключителен ден на Шестата среща на върха на инициативата

...
Втори, заключителен ден на Шестата среща на върха на инициативата
Коментари Харесай

Заключителен ден на Три морета: Президентът призова за по-ефективна борба с корупцията

Втори, финален ден на Шестата среща на върха на самодейността " Три морета ". Президентът Румен Радев прикани за по-ефективни способи за битка с корупцията и за по-голяма независимост на медиите.

Форумът приключи с приемане на политическа декларация, в която президентите показват волята си за ускорено развиване на района посредством възстановяване на транспортната и енергийна съгласуваност.

В декларация президентите показват своята воля за ускорено развиване на района посредством възстановяване на транспортната и енергийна съгласуваност посредством стимулиране на публично-частните партньорства и нови новаторски модели на развиване. Всички дадоха висока оценка за българското домакинство. Президентът на Латвия одобри флага на самодейността. Егилс Левитс разгласи, че Рига ще работи за привличане на повече вложения в съответни инфраструктурни планове.

" Ще се фокусираме върху частните вложения Разбира се, обществените вложения са доста значими за нашите начинания, само че не са задоволителни ", съобщи президентът на Латвия Егилс Левитс.

Думите му бяха подкрепени и от румънския президент.

" Искаме инфраструктурна съгласуваност, по оста Север-Юг. Имаме положителни вести,инвестиционният фонд се развива, има вложения, които се вършат, само че за огромни инфраструктурни планове имаме потребност от по-специален метод ", сподели президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Полският президент Анджей Дуда напомни от кое място потеглиха страните от Централна и Източна Европа след рухването на Желязната завеса.

" Разбрахме, че би трябвало да догонваме запада в своето развиване и да реализираме същинско доближаване в границите на европейския съюз, искахме да имаме същите условия като в Западна Европа, да развиваме бизнес ", добави президентът на Полша Анджей Дуда.

Истинско социално-икономическо доближаване сред Източна и Западна Европа не може да се реализира без общи планове в науката и образованието, аргументира българските целта президентът Радев.Обяви че в границите на форума беше реализирано съглашение за създаване на партньорство сред организациите за нововъведения.

" Затова и аз съм щастлив, че на този конгрес, в границите на тези два дни, съумя да реализира съглашение за създаване на партньорство сред организациите за нововъведения на нашите страни. мисля че това е огромен знак за бъдещето, това е огромен знак към нашите младежи, да вършим по този начин, че да можем да развием техния капацитет в нашите страни ", разяснява президентът Румен Радев.

Според него, с цел да са ефикасни плановете би трябвало да се заложи на интелигентни решения и новаторски модели. И даде образец с българските автомагистрали.

" Искам да видя същия стандарт като качество, като цена, като резистентност, като надеждност и сигурност към българските автомагистрали, каквото виждаме и в Румъния, и в Полша, и в Латвия, и в Австрия. Защо да не работим за единни стандарти за качество и сигурност ", акцентира българският държавен глава.

Радев напомни думите на американския президент от през вчерашния ден за подсилване на демокрациите и ефикасната битка с корупцията.

" Това значи, че около инфраструктурата, ние би трябвало да работим по този начин, че да утвърждаваме нашата държавност, да утвърждаваме върховенството на правото, да утвърждаваме по-ефективни способи за битка с корупцията, да сътворяваме условия за по-голяма независимост на медиите.Там където медиите са свободни има разцвет и по-малко корупция ", сподели още Румен Радев.

Форумът приключи с валидиране на пощенска марка по случай българското председателство на самодейността Три морета. Президентът Радев организира и двустранни срещи с полския си сътрудник Анджей Дуда, с премиера на Хърватия Андрей Пленковичи и със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която също взе участие във форума.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР