Втори вариант за заглавие: Обмисляме да напуснем ВиК-асоциацията, ако продължи

...
Втори вариант за заглавие: Обмисляме да напуснем ВиК-асоциацията, ако продължи
Коментари Харесай

Кметът на Елин Пелин: Общината ни се наложи като най-доброто място за инвестиции в София област

Втори вид за заглавие: Обмисляме да напуснем ВиК-асоциацията, в случай че продължи да не извършва контракта
Ивайло Симеонов е инженер по радиокомуникационна техника в Техническия университет - София. Има докторска степен към същия университет. Завършил е и магистратура по Корпоративна сигурност в УНСС. Доцент и учител е по мениджмънт на високите технологии, нововъведения и предприемачество. Кмет е на Елин Пелин за втори мандат.
Г-н Симеонов, събрана е подписка за осъществяване на забавен референдум - за незабавна възбрана на фабрики за пластмаси, за неотложно създаване на нова ВиК-мрежа и неотложно създаване на различни пътища за тежкотоварни коли. Какво е вашето мнение и по какъв начин ще реагирате?
Разбира се, няма естествени жители в което и да е обитаемо място в България, които да не желаят незабавно промяна на водопроводната мрежа, създаване на канализации и пречиствателни уреди там, където няма. В същото време това са доста подвеждащи три въпроса в една подписка, в която в случай че 4-тият въпрос беше: " А имате ли нещо срещу слънцето да изгрява от изток ", щеше да е явен отговорът. Иначе казано, аз нямам срещу да има референдуми, само че дали след ясните отговори, които ще се получат този референдум, ще се промени нещо. Ние сме в непрекъсната връзка с страната да бъде сменена ВиК-мрежата, само че това не се случва. По отношение на завода. Не е въпросът в това дали има или няма цех. Аз знам какво е терзанието на хората. Тези, които провеждат референдума, малко подвеждащо сервират информацията, тъй като без фабрики и без индустрия нито една община не може да се развива. Въпросът е дали тази индустрия вреди на качеството на живот на хората.
В случая вреди ли?
Не. И няма институция, която да споделя, че има даже най-малки нездравословни за здравето на хората елементи, каквито и да са те. Просто тези няколко индивида се заиграват със страховете на хората и споделят, че надали не какви ракови формирания и какви заболявания ще се развият. Няма институция в България или лицензирана лаборатория в Европа, която да удостовери това нещо. И аз споделям - дано една лаборатория да даде даже най-малката индикация, че нещо е в прорез с нормите на живот и съм склонен незабавно да затворим пътища, да протестираме и даже да бутнем който и да е цех, дружество или оборудване, което вреди на здравето на хората. Вече в България стана съвременно да се стачкува за всичко и по принцип, а в последна сметка въпросите с екологията стават все по-тежки. Няма обитаемо място, към което да няма над 5-6 противозаконни сметища и би трябвало да е ясно едно - бъдещето на Европа е в кръговата стопанска система. Това е произвеждане и ползване, което лимитира отпадъците до най-малко. Трябва да рециклираме все по-голямо количество боклук и да го върнем в стопанската система като артикул. Иначе няма какво да ги вършим тези планини от отпадъци. И без да пазя завода, считам, че има Регионална инспекция за опазване на околната среда и лаборатории, които подсигуряват за него. Ние би трябвало да имаме вяра на страната и че тези лаборатории работят в действителност в интерес на хората. Не може да се съмняваме във всичко. Най-жалкото е, че няколко индивида, търсейки дали политическа, или социална изява, или са си просто най-обикновени злобари, се пробват да влязат във всяка тематика. Да не приказваме, че този, който пое да прави тези подписки, е човек, който скачаше на всички места против всичко с една цел да манипулира публичното мнение.
Кой е той?
Даже не желая да му загатвам името, с цел да не го върша воин, само че може да се ревизира. Това  е човек, който беше непосредствен и до Бареков. И там напусна с гръм и тропот. Протестира против какво ли не. Оказа се, че е и киберексперт. Аз най-вече се вардя от хора, които са така наречен пенкелери, които схващат от безусловно всичко. В същото време нито образованието, нито цензът им, нито пътят, по който са се развивали в своята кариера, потвърждават, че те имат пълномощия. Такива хора не можеш да ги видиш онлайн, само че имат достъп, с помощта на обществените мрежи, и приказват някакви нелепости. Аз провокирам всички, които приказват по тематиката, да създадат нужното, с цел да имат доказателство. Не да вадят разпечатки от интернет, а да се извърнат към институциите, които са лицензирани и упълномощени да вършат съответните проучвания и хората да имат съответна информация.
Ако се стигне до референдум за другите две незабавни построявания, отговорът на всички ще е " Да ". Колко би коствало това на бюджета?
Това е безусловно невероятно да бъде построено от бюджета на Елин Пелин. Абсолютно невероятно е по силите на която и да е община. Вие знаете, че когато сме част от една общественост, каквато е Европейски Съюз, сме длъжни да се съобразяваме с наредбите. В този аспект преди 4 година се сътвори ВиК-асоциация, в която всички общини от София област влязохме с симетричен дял в нея въз основата на брой поданици. Община Елин Пелин има 6% в нея. Там концепцията е, че единствено ВиК-асоциацията може да кандидатства за смяна, реновиране, създаване на ВиК-мрежа и пречиствателни уреди. Общините не могат да аплайват. Ние участваме в тази асоциация, само че аз съм разговарял с представителите на Общински съвет, с цел да желаяме да напуснем ВиК-асоциацията.
Защо?
Те не извършват уговорките по контракта, който сме подписали. Има вложения, които би трябвало да осъществят всяка година, а не се вършат. Не един път и два пъти сме алармирали, че тези големи загуби, които регистрират ВиК-дружествата, приказват за няколко неща, само че аз ще се спра единствено на две. Или е въпрос на доста неприятен мениджмънт - т.е., липса на какъвто и да е мониторинг. Вторият вид - покриване на едни обири, с които всички платци не би трябвало да се помиряваме. В други разсъждения не желая да влизам. Неведнъж съм питал шефа на " ВиК " - София област, за какво не стопират чешмите примерно в Доганово, циганската махала, които текат 24 часа 365 дни в годината и загубата се разпределя сред всички. А можеха да решат казуса с един поплавък, който да стопира помпите. Когато се изпълнят тези резервоари, които зареждат съответното обитаемо място, през нощта няма огромна консумация и всичко се излива във водата. Разбирате ли за какви парадокси приказваме!?
А имате ли потенциал и воля да извършите лично ВиК-дружество и да отделите системата?
Нямаме потенциала и финансовия инструмент, само че имаме волята и имам вяра, че с общи старания ще се оправим. На хората им писна в 21-ви век да се преценяват с режими на водата, с тези големи водозагуби, които ние всички плащаме. Общината е потвърдила, че е по-добър собственик и в случай че ВиК-асоциацията не предприеме ограничения, записани в контракта, ние ще желаеме да напуснем и да търсим принадлежности, с които сами да тръгнем да подменяме ВиК-мрежата. Сами разбирате при 80% загуби след още 20 години тази апаратура в какво положение ще бъде. Постоянните повреди от една страна предизвикват дискомфорт на хората, въпреки това непрекъснатото разрушение на пътната мрежа, е втори дискомфорт, а те нямат средства, с които да я ремонтират. Тоест парадоксите са в действителност доста.
Но в случай че решите да се отделите, дали сте подготвени да понесете рецензиите на вашите сътрудници от другите общини, тъй като неконсолидирана ВиК-асоциация не може да кандидатства за планове?
Четири години безусловно чакахме напразни обещания да стартира каквото и да било. Аз съм втори мандат кмет и не съм видял нито една стъпка да се кандидатства, даже да се направи така наречен РПИП (регионално прединвестиционно изследване – б.р.). Сега чуваме за основаването на ВиК-холдинг. И ще чакаме още 4 година някой някъде да свърши работа. Разберете, че ние сме на фронтовата линия. Ние отговаряме преди всичко пред жителите за качеството на техния живот. В това забързано всекидневие ние желаеме обикновените услуги да бъдат покрити. И когато виждаме, че това не се случва, би трябвало да предприемем ограничения.
В края на предходната година ви бяха предоставени 350 000 лв. за обезпечаване на транспортен достъп до компания, направила първокачествена инвестиция " Уеърхаузинг енд Логистикс " ЕООД, до с. Равно поле. Получихте ли превода и какво се чака от вас?
Това е към Агенцията за вложения, към която компаниите с вложения от клас „ А “ (над 10 млн. лева) сами аплайват през общината за транспортен достъп до техния обект. Тези средства са за премостване на един канал, само че той не е на общинската инфраструктура. А на общината с разпореждане на Министерски съвет се отпускат 500 000 лв., с цел да стартираме ВиК-реконструкция в село Лесново.
Колко сдружения има в района с вложения от клас „ А “?
Не мога да кажа тъкмо, само че са доста. Община Елин Пелин се наложи като най-хубавото място за вложение в София област. Даже получихме и приз " Инвестиция, работна заплата “. За последните две години имаме вложения за над 300 млн. лева
Това значи, че нямате свободна работна ръка?
Да. Нямаме никаква безработица. Имаме над 3000 индивида, които всекидневно идват в общината да работят. Мога да се похваля, че имаме най-силно развитата стратегия за подкрепяне на раждаемостта. За трето и последващо дете, както за първо и второ, даваме 4000 лв., което ни слага преди всичко по тласък за раждаемостта в България. Нормално е всеки да зададе въпроса дали това няма да отиде при едни съответни групи, които надали не ще употребяват това за бизнес. Не, няма, тъй като критериите ни са свързани с качеството на живот. Тоест, подкрепяме фамилии, които действително подсигуряват едно свястно детство и включване в обществения живот като естествени жители.
Приет е бюджетът на общината за 2020 година, по какъв начин ще го окачествите?
Това е един уравновесен бюджет, по-слаб от миналогодишния, тъй като сме изостанали с някои заплащания и съм сигурен, че ще го осъществим в огромна степен.
Важните инфраструктурни планове, чието осъществяване следва?
Довършваме всички учебни заведения. Започнахме реставрация и енергийна успеваемост на множеството общински здания, като в огромна степен ги вършим със лични средства. Два басейна довършваме, единият от които с минерална вода, тъй като предходната година получихме правото да управляваме минералните извори в общината. Двата са в дворовете - надлежно на най-голямото учебно заведение и в едно от най-големите обитаеми места. По този метод ще създадем причина за спорт на децата. Тук е мястото да кажа, че първо място в държавното съревнование е едно момче от Елин Пелин, при все, че няма басейн. То пътува до София, получава стипендия от общината. Имаме и едно момиче, което е на второ място в държавното състезание. Имаме и доста други медали, тъй като децата на Елин Пелин са първенци. Искаме да създадем добра среда за спорт, с цел да реализират още по-сериозни резултати. Изграждамеи  нови велоалеи. Имаме съвременна спортна база, която надграждаме всяка година. На стадиона имаме към този момент три спортни уреди - зали за фитнес, аеробика, каланетика. Направихме площадка за скейтборди, ролери. Сега я доразвиваме с нов парк и място за отмора, с два нови корта.  Идеята е им предоставим опция да се занимават с разнообразни типове спорт и да ги държим откъснати от компютрите и телефоните, доколкото това е по силите на една общинска администрация. Няма да стане без родителите и учителите, само че ние би трябвало да създадем изискванията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР