Втори петгодишен мандат за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна

...
Втори петгодишен мандат за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна
Коментари Харесай

Вторият президентски мандат: Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва


Втори петгодишен мандат за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Новите остарели стопани на „ Дондуков “ 2 поставиха клетва преди формалното им встъпване в служба на 22 януари.

Акцентите в речта на президента Румен Радев в пленарната зала разкриха върху какво ще работи президента през идващите пет години.
Снимка: btvnovinite.bg

Словото му беше произнесено освен пред депутатите, само че и пред представителите на изпълнителната власт, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, вероизповеданията, представители на разнообразни държавни институции. Поканени да участват на сходен вид церемонии са и другите ни президентите, от които в зала присъстваше единствено Петър Стоянов.
Снимка: Ладислав Цветков

Речта на втория ни избран отново президент и единствен с назначени три служебни държавни управления по време на мандата му продължи по-дълго по отношение на тази преди пет години.

Президентът разгласи, че настоящите проблеми, които се изострят и използват от задкулисието, не трябва да отклоняват вниманието от стратегическите цели. Той уточни като дълготрайни цели на нацията: преодоляването на демографската криза; оправянето с бедността и неравенствата; повишението на стандарта на живот и гарантирането на суверенитета и сигурността.
Снимка: БГНЕС

Президентът е уверен, че има „ антимафиотски консенсус “. Той се разгласи за конституционни промени, а когато заприказва за властнически модел по време на речта, депутатите от ГЕРБ напуснаха залата.

Депутатите изслушаха химна на България, само че при началото на химна на Европа народните представители от „ Възраждане “ седнаха.
Снимка: Ладислав Цветков

В словото си президентът благодари за доверието което е най-меродавната оценка за работата му.

„ Първият президентски мандат се случи в трагично време, в което остарелият, властнически модел на ръководство доближи своя разцвет. Гражданският протест през 2020 година против мафиотизацията на властта извади на повърхността обстоятелства и процеси, които тя премълчаваше, и на мен не ми е прелестно, само че избирам истината. Демонтажът на завети властови модел ще отнеме време “, съобщи Радев.

Президентът регистрира съвършеното през миналия мандат като открои работата на двете служебни държавни управления в края му. Държавният глава разгласи, че ще продължи да бъде сериозен и към новата власт.

" Чака ни оправянето с каскада от рецесии и техните обществени и стопански последствия. Тази задача към този момент завладява дневния ред на държавното управление и Народното събрание. Оставам отворен за разговор и споделям отговорността за тежки и непопулярни, само че нужни решения. Ще не преставам обаче да бъда сериозен, когато намирам решенията на изпълнителната и законодателната власт за неправилни ", означи Радев.

Радев изиска бърз и съдбоносен пробив в промените на правосъдната система. Според него в центъра на конституционните промени би трябвало да е индивидът.

На излизане от Народното събрание след края на тъжествената гала Радев разгласи, че чака забавен втори мандат. В патриаршеската катедрала го посрещна главата на българската православна черква патриарх Неофит.
Снимка: Ладислав Цветков

Българският патриарх пожела дълбоката религия, силата и упованието да бъдат с Румен Радев и Илияна Йотова и през втория президентски мандат,

А довечера в предаването „ Лице в лице “ по bTV вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява, че речта на президента през днешния ден е представлявала националната им стратегия за България и е обвързвана със живота и решаването на проблемите на елементарния българин.

Румен Радев и Илияна Йотова бяха посрещнати на крайници и с овации от депутатите на четирите партии от ръководещата коалиция, ГЕРБ и Движение за права и свободи останаха седнали.

Политическите реакции на речта на президента при клетвата му, обичайно, бяха на двата полюса.

Кирил Петков разгласи, че казаното от Румен Радев е обвързвано с желанията на всеки българин за непоклатимост и разцвет.

„ Всички ние сме от тима на България и доста бих се радвал да е сериозен към нас всеки може да прави неточности и да получава препоръки, това е силата на разделянето на управляващите “, добави Петков.

„ Една партия, съответно ГЕРБ, и нашата парламентарна група е наричана с всевъзможни прилагателни, с опити да бъде чегъртана. това е засегнатост към всичките ни членове и симпатизанти “, съобщи Десислава Атанасова, откакто парламентарната група на ГЕРБ напусна демонстративно залата.

Партиите от ръководещото болшинство оповестиха, че чакат от президента да продължи с решителните дейности в отбрана на България.

„ Когато за милиони българи беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар, който дава посока “, съобщи заместител ръководителят на Народно събрание Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия.

„ Президентът извади пред скоби нуждата от промяна на прокуратурата, а точно конституционна промяна. Тук ние не може да не се присъединим към неговият апел Народното събрание да стартира работа по тази тематика “, разяснява Христо Иванов от „ Демократична България “.

„ Този сгънат пестник е знак на това, че сме един тим и дружно ще реализираме цели в името на обществото “, съобщи Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

Имаше и по-скептично настроени.

„ Ние се надяваме, че всички ще работят според клетвата, която са положили - да съблюдават Конституцията и законите на страната “, разяснява Халил Латифов от Движение за права и свободи.

„ В речта бяха изброени всички проблеми, които има България - нещо, което може да направи всеки средностатистически българин. Големият въпрос е какво следва. Ако до момента нашият президент беше с обтегнати връзки с ръководещите, в този момент това е неговото държавно управление “, съобщи водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.
Речта на президента накара опозицията да напусне залата, до момента в който поддръжниците му оповестиха, че думите му са мощна поръчка за идващия петгодишен мандат

Това е втори мандат за президента. Той ще е и финален поради конституционното ограничаване от единствено два мандата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР