Втори конвой с помощ от 14 камиона е влязъл от

...
Втори конвой с помощ от 14 камиона е влязъл от
Коментари Харесай

17 дни война в Близкия изток: Опасността конфликтът да се разрасне става по-голяма

Втори ескорт с помощ от 14 камиона е влезнал от Египет в Газа през граничния пункт Рафа, само че все пак
доставките остават несигурни, като най-важната суровина е горивото.
В същото време все по-голям става рискът от това спорът да се разрасне, откакто като израелските сили нанесоха удари на две летища в Сирия и джамия в окупирания Западен бряг.

Армията на Израел отвърна с огън и по цели на ливанска територия, откакто дрон и ракети бяха изстреляни към северната част на страната.

Израелските въоръжени сили оповестиха, че са
нанесли въздушни удари по две кафези на „ Хизбула “ в Ливан,
които възнамерявали да изстрелят противотанкови ракети и снаряди към Израел. Ударите са били нанесени преди те да съумеят да стрелят.

В същото време към момента няма публични известия за това почнала ли израелската сухопътна инвазия на територията на Ивицата Газа, която, по изказванията на израелските управляващи, има за цел унищожаването на „ Хамас “.

На този декор американският президент
Джо Байдън организира виртуална среща с водачите
на Канада, Франция, Германия, Италия и Англия, които са поели ангажимент да работят в съдействие, с цел да попречат войната да се разрасне.

Шестимата водачи са изразили поддръжката си за Израел и правото му да се пази, само че го приканиха да съблюдава интернационалното филантропично право и да пази мирното население на Газа.

В взаимното изказване те упорстват за незабавното освобождение на всички останали заложници, които са над 200.

По-рано през вчерашния ден израелският министър на защитата Йоав Галант съобщи, че
войната против „ Хамас “ може да продължи с месеци,
само че това ще бъде последната война против групировката, тъй като след нея „ Хамас “ няма да съществува, напомня Франс прес.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи от своя страна в изявление за NBC, че Израел няма никакво желание, нито предпочитание, да ръководи Газа след края на войната, написа Българска телеграфна агенция.

Не е допустимо обаче да има завръщане към статуквото, при което Израел е изложен на нападенията на „ Хамас “, акцентира американският посланик, представен от ДПА и АП.

Загриженост от разгръщане на спора изрази и Китай. Страната прави оценка обстановката в Газа като „ доста сериозна “,
а рискът от огромен сухопътен спор нараства
и въоръжените спорове обгръщат границите на прилежащи страни, се показва в изказване на специфичния делегат на страната за Близкия изток Чжай Цзюн, който е на посещаване в Близкия изток.

Чжай Цзюн съобщи, че вторичните резултати в района и в интернационален проект се уголемяват, а споровете по израелско-ливанската и израелско-сирийската граница се ускоряват, което „ прави вероятностите тревожни “.

Чжай прикани интернационалната общественост да бъде
„ извънредно бдителна в това отношение “
и да предприеме незабавни дейности, като упорства засегнатите страни да съблюдават прецизно интернационалното филантропично право и да избегнат сериозна филантропична злополука, като в същото време положат „ взаимни старания за преодоляване на обстановката “.

Специалният делегат акцентира, че Пекин е подготвен да направи „ всичко, което може да помогне “ за поощряване на разговора, реализиране на преустановяване на огъня и възобновяване на мира, както и за да насърчи решението с две страни и намирането на заслужено и трайно решение на спора, заяви Китайската централна телевизия.

Още интернационалните вести – четете тук
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР