Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, съобщи Пентагонът,

...
Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, съобщи Пентагонът,
Коментари Харесай

Пентагонът: Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка

Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, заяви Пентагонът, откакто ден по-рано първият подобен уред беше засечен в небето на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

" Знаем за известия за балон, летящ над Латинска Америка. Смятаме, че това е следващият китайски шпионски балон ", съобщи представителят на Пентагона военачалник Патрик Райдър, без да прецизира точните координати на балона.

По-рано държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън назова дейностите на Китай във връзка с първия открит шпионски балон над Съединени американски щати " безотговорни и неприемливи ", съобщи ДПА.

Блинкън сподели, че в телефонен диалог с шефа на Централната комисия по външни работи на Китай Ван И той е декларирал, че наличието на летателния уред във въздушното пространство на страната е очевидно нарушаване на суверенитета на Съединени американски щати и очевидно нарушаване на интернационалното право. Той е добавил, че светът чака от Съединени американски щати и Китай да ръководят отговорно връзките си, Съединени американски щати вършат това и чакат същото от Китай.

" Съединени американски щати ще продължат да поддържат отворени линии за връзка с Китай, в това число за справяне с този продължаващ случай ", сподели Блинкън. Основният приоритет на Вашингтон е да в профил балона от въздушното си пространство, сподели още държавният секретар на Съединени американски щати, без да посочи по какъв начин би трябвало да стане това.

Блинкън, чието посещаване в Китай беше анулирано заради навлизането на балона във въздушното пространство на Съединени американски щати, съобщи, че желае да посети Пекин незабавно щом изискванията разрешат това. Обаче държанието на Китай в навечерието на визитата е било " в ущърб на полемиките всъщност, които бяхме подготвени да проведем ", добави той.

Междувременно китайското министерство на външните работи съобщи, че полетът на китайски " аеростат " над Съединени американски щати съставлява форсмажорно произшествие, и упрекна американските политици и медии, че се възползват от обстановката, с цел да дискредитират Китай, съобщи Ройтерс.

" Китай постоянно е спазвал прецизно интернационалното право и е зачитал суверенитета и териториалната целокупност на всички страни ", се споделя в изказване на министерството.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР