Втори кабинков лифт в Банско окончателно ще има. Това реши

...
Втори кабинков лифт в Банско окончателно ще има. Това реши
Коментари Харесай

Решено! Втора кабинка на Банско ще има


Втори кабинков въжен превоз в Банско дефинитивно ще има. Това реши на днешното си последно за годината съвещание Министерски съвет. И макар митингите на екозащитници под прозорците на постройката на държавното управление, то взе решение за промени и допълнения в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " в частта " Норми, режими, условия и рекомендации за реализиране на дейностите ". Именно посредством тях се дава опция за построяването на втората " кабинка ", в поддръжка на която пък поданици на Банско също организираха през днешния ден проява на основен път Е-79.

Проектът за смяна на Плана за ръководство е импортиран от община Банско и е прегледан на съвещание на Висшия експертен екологичен съвет при Министерство на околната среда и водите. Той е в сходство с решенията на Комитета за международно завещание, които позволяват развиване на уреди за ски спорт в така наречен " буферна зона " на обекта на международното завещание – Пирин, съвпадаща по граници с туристическата зона, за която се отнасят утвърдените промени. Те ще разрешат на община Банско да изготви проект за развиване на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обгръща единствено 2% от Национален парк " Пирин ".

Съгласието за създаване на втори кабинков въжен превоз в региона на най-големия ни зимен курорт обаче е кардинално и не значи, че наложително ще има подобен. Това ще се случи, в случай че се появи претендент, който желае да построява такова оборудване и едвам, откакто бъде обезпечено спазването на екологичното законодателство. В тази връзка кабинетът разпореди на министъра на околната среда и водите, при съществуване капиталов интерес за създаване на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме незабавни дейности за координиране по реда на екологичното законодателство на всички нужни устройствени проекти и капиталови оферти.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР