Втори документ от хакнатата поща на Александър Бабаков - руски

...
Втори документ от хакнатата поща на Александър Бабаков - руски
Коментари Харесай

Кандидат-изпълнителите на проекта “Турски поток” тайно са се договаряли в офиса на банката на Цветелина Бо...

Втори документ от хакнатата поща на Александър Бабаков - съветски политик и воин в няколко корупционни абсурда, разкрива непознати моменти от кухнята на плана “Турски поток ”, представян в България като уголемение на националната газопреносна мрежа.

 

Вчера показахме мемо от необявена среща в Истанбул сред “руската, българската и арабската страна ” след подаването на офертите за създаване на газопреносната мрежа, в което се приказва за непозволено от закона договаряне сред участниците под съветски контрол.

.

Вторият документ е писмо от Цветелина Бориславова, ръководител на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов, консултант на Бабаков и глобено лице тъкмо в това си качество. От имейла излиза наяве, че БАКБ е капиталовата банка, определена от договорящите се страни (contracting parties) за осъществяването на плана.

 

Кои са тези “договарящи се страни ” не е ясно, защото процедурата на хартия е социална поръчка за създаване на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго с изключение на обслужваща банка на възложителя, държавната “Булгартрансгаз ”.

 

Отделно, процедурата за избор на финансираща банка на този план е стартирана едвам година по-късно, през юни 2020г.

 

Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предизвестени Бабаков и “Газпромекспорт ”, че ще има закъснение на построяването поради обжалването на процедурата от един от участниците, “Консорциум - Газово развиване и уголемение в България ”.

 

Официално този консорциум е с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България). В хакнатите мейли обаче, в това число и в този, обжалващият консорциум се реферира с името на очевидно главния си прикрит участник - съветската ТМК.

 

Скандалното обаче е в предисторията, която този мейл разкрива. “Няма прогрес в договарянията, които се организираха в офисите на нашата банка в София сред Аркад и ТМК ”, т.е. сред първия и втория класиран участник след подаване на документите за присъединяване в процедурата.

 

Преговорите съгласно мейла са били “по наша самодейност ”, като остава отворен въпроса кои сме “ние ” - банката или тя работи от името на българската власт (тогава на власт е ГЕРБ, а Бориславова е известна с изключение на като банкер и като бизнес и фамилен сътрудник с тогавашния министър председател Бойко Борисов).

 

Още едно изречение буди неразбиране и това е предизвестието, че “има избрани проекти държавното управление да отбрани националните ползи ” (как грубото нарушение на Закона за публичните поръчки като се инициира скрито договаряне сред участниците, се вписва в националните ползи не излиза наяве, само че това е категорично неразрешено от закона).

 

Както и във вчерашния оповестен документ, още веднъж повдигаме въпроса кой е същинския възложител на този план и дали цялата процедура по построяването не е единствено заслон за поети на по-високо равнище геополитически задължения. Последното изречение в мейла, с предложение за търсене на различни разновидности за доставка до сръбско-българската граница в период, дава още една тенденция за отговор на въпроса.

 

Освен като заместник-председател на съветската Дума и консултант на президента Путин, Александър Бабаков е прочут като участник в няколко корупционни абсурда, сред които финансирането на партията на Марин льо Пен във Франция и осветлен от “Ню Йорк Таймс ” опит за подкупване на български заместител министър на енергетиката през 2013 година във връзка с плана “Южен поток ”.
 
 
 
 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР