Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори

...
Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори
Коментари Харесай

Втори дневен център за деца на украински бежанци отвори в Пловдив

Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори порти в Пловдив. В него се отглеждат 25 деца от 3 до 6 годишна възраст.

" Той се намира на бул. „ Източен " в подблоково пространство, което по-рано беше предоставено от Общинския съвет по предложение на кмета Здравко Димитров ", сподели зам.-кметът Стефан Стоянов.

За образованието им досега се грижат две украински възпитателки, изясни Наталия Елис от фондацията за поддръжка на украинците в Пловдив. Предстои да се наеме и преподавател по български език.

Засега издръжката, както и заплащането на личния състав, се реализира посредством доброволни дарения и средства. Всички родители на децата от центъра към този момент работят. Първият подобен център, разположен в някогашна детска блокова градина към ДГ „ Кремена " в регион „ Тракия ", бе открит в края на месец май и той действа на същия принцип. До момента в детските градини в града има записани 110 деца, а в учебните заведения 262.

" Още от началото на рецесията в Украйна Община Пловдив се зае с първостепенната задача да обезпечи пространства за краткотрайно настаняване на бежанците " , разяснява Стоянов.

Едно от решенията е за отпущането на пространствата на неизползваните детски градини. Стоянов заяви, че община Пловдив има желание да подкрепи построяването и на трети център за деца, защото общността се усилва.

По данни на бранш  „ Миграция “ на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив на територията на региона са регистрирани 3 163 украински жители. В Пловдив Фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “, която се управлява от Наталия Елис, координира настаняването на украински бежанци в центъра „ Втори дом “ в някогашната Белодробна болница. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР