Втори ден след старта на войната в Украйна- руската армия

...
Втори ден след старта на войната в Украйна- руската армия
Коментари Харесай

ОБЗОР: Руската армия достигна Киев, украинци в Пловдив протестираха срещу войната

Втори ден след старта на войната в Украйна- съветската войска доближи Киев. Градът се готви за защита. Няколко огромни града в южната и източната част на страната бяха завладяни или обкръжени. На фона на стрелбата и ударите с ракети украинският президент предложи нови договаряния, в това число за неутралитет на страната. От Кремъл оповестиха, че са подготвени за диалози в Минск. Войната докара до огромна бежанска вълна към западните граници на Украйна. Сред опитващите се да изоставен страната има и значително българи.

Съветът на външните министри на Европейски Съюз единомислещо реши да бъдат замразени активите на Владимир Путин и съветския външен министър Сергей Лавров. Комитетът на министрите на Съвета на Европа пък изключи Русия от организацията.

„ Случващото се през днешния ден не е индивидуален „ акт на експанзия от страна на Путин “. Това е десетилетен развой, имащ световна логичност, в който прекомерно малко от забърканите артисти в действителност се интересуват от ориста на Украйна и украинския народ”, написа в профила си политологът доктор Галин Дурев във връзка събитията в Украйна. Според Дурев, чиято докторска дисертация е Геополитически аспекти в Стратегията за национална сигурност на Руската Федерация, напрежението в района не изхожда от желанието на Украйна за участие в Европейски Съюз, а това че то постоянно върви с бонус от съответния брой американски другари.

Kирил Петков взе участие в специфичното съвещание на Европейския съвет, отдадено на военната експанзия на Русия в Украйна. „ Ситуацията е изцяло изменена и доста трагична. Военната експанзия, на която ставаме очевидци, е безусловно неприемлива “, съобщи министър председателят в Брюксел

363 души от Киев и 150 от Одеса са поискали евакуация от България. България обезпечи рейсове, с които да ги извозят. И първите ни сънародници сполучливо бяха евакуирани.

Депутатите одобриха и решение, с което страната ни да окаже незабавна филантропична помощ на българи в Украйна или българи, които имат близки украинци в фамилията. Това ще стане с икономии в бюджета.

Община Пловдив ще обезпечи места за настаняване на наши сънародници от Украйна. Кметът Здравко Димитров бе потърсен от бесарабски българин. В ранните часове на днешния ден той е дошъл в Пловдив и е потърсил подпомагане от общината.

Украински жители, които живеят в Пловдив, излязоха на митинг на площад „ Централен” против войната е родината им. За да ги поддържат се причислиха и редица пловдивчани, които показаха съпричастност с тях и осъдиха дейностите на Русия.

По същото време в символ на съпричастност и Античният спектакъл бе обагрен в цветовете на украинското знаме - жълто и синьо.

Петата вълна на COVID-19 продължава да отстъпва. 2854 са новите случаи у нас през последното денонощие. В лечебни заведения се намират общо 4 542-ма пациенти с потвърдена коронавирусна зараза. 530 от тях са настанени в интензивни структури.

249 са новите случаи в Пловдивска област за последното денонощие. В болница се лекуват 17 пациенти, а на домашно лекуване са 226. Новодиагностицираните измежду медицинския личен състав са три медицински сестри и рехабилитатор. В 7 учебни заведения в региона са регистрирани 10 новозаразени, в 9 детски заведения – 10 позитивни случая. 14-дневната заболеваемост е 769,21 на 100 000 души население.

Протест блокира придвижването на Околовръстното шосе на Пловдив тази заран. Недоволството си показаха лозари, които се включват в националния митинг, който се провежда в още няколко града в страната – Монтана, Плевен, Харманли и Поморие.

Малко по-късно десетки пловдивчани излязоха на митинг поради неприятното положение на Рогошко шосе и неглижиране на казуса от години. Със флагове и плакати хората се събраха на кръговото на Адата, откъдето стартира булевардът, за който стачкуват.

Пловдивският предприемач Атанас Червенков е влезнал в пандиза, за изтърпяване на присъдата си. Преди месец Върховен касационен съд удостовери неговата присъда от 9 години затвор и тези на съучастниците му. Присъдата е за палежите на колите на някогашния народен представител Антоний Йорданов, на брачната половинка му и щерка му както и за покушението, което е поръчал против съперника си и притежател на медицински център Хипоталамус Аргир Гяуров.

Адвокатът Ивайло Пенoв, който атакува всеобщия пловдивски любим Митко с Чорапите, застава пред съда. Днес публично той се снабди с обвиняване. Той е притеглен към наказателна отговорност за това, че е предизвикал на Митко лека телесна щета, изразяваща се в травма на носа, предизвикала болежка без разстройство на здравето.

Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за непрекъснат арест на тримата румънски жители, упрекнати за измами при събиране на дарения за глухонеми хора и небогати деца.

20 години затвор получи Йордан Таков, който извърши двойното ликвидиране на татко и наследник Ботеви в Кършияка. Съдът призна за отговорен Таков, като присъдата си той ще изтърпи при първичен непоколебим режим.

Депутатите одобриха дефинитивно бюджета на страната за 2022 година. Те одобриха закона със 129 гласа " за ", 16 " срещу " и 0 " въздържал се ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР