Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за

...
Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за
Коментари Харесай

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

В тори ден не престават срещите при президента с евентуалните претенденти за поста длъжностен министър-председател. 

В петък Румен Радев е поканил омбудсмана, както и подуправителите на Българската национална банка и на Сметната палата, съобщи.

В същото време не престават разногласията в Народното събрание кой е създател на измененията в Конституцията, които ограничиха избора на президента за длъжностен министър председател.

А настоящите министри в оставка разясниха обстановката, както и дали няма да се наложи те да провеждат изключителните парламентарни избори.

Ще може ли да се сформира длъжностен кабинет съгласно новите правила, записани в Конституцията? Ако всички, сред които президентът може да избира, се откажат или пък се окаже, че са несъвместими да заемат този пост, може ли тогава държавното управление в оставка да продължи да работи и какъв брой дълго?

Президентът Румен Радев предизвести „ за подводни камъни ” и добави, че вариантите за избор на длъжностен министър председател са извънредно стеснени. Не отхвърли и опцията това държавно управление да се наложи да работи по-дълго.

„ Така, както бяха направени тези промени, всевъзможни „ подводни камъни ” могат да се появят в този развой. Аз към този момент заявих, че ще направя всичко допустимо да извърша условията на Конституцията, без значение какъв брой неприятни са тези промени ”, съобщи Румен Радев.

„ Древният ред на обществото сега зависи от дейностите на президента, тъй че него питайте какво следва ”, коментира  Николай Денков.

„ На който и да му се наложи да провежда избори, главното нещо, което би трябвало да свърши, е те да бъдат почтени и спокойни ”, отбеляза  вътрешният министър в оставка Калин Стоянов.

„ Министърът не е външно министерство. Има Министерство на външните работи и аз това ще продължа да издържам. Това, което знам, е, че до ден финален на това държавно управление ще бъда вицепремиер и министър на външните работи и ще продължа да си прави съзнателно работата ”, посочи  Мария Габриел.

„ При състояние, че не съумяха да се договорят за постоянно държавно управление, което беше най-хубавият вид, в този момент към този момент най-малко бързо да бъде основано служебно държавно управление. Ситуацията в областта на сигурността е толкоз комплицирана, че не може да си позволим да останем безтегловност за дълго време ”, съобщи Тодор Тагарев.

„ Тепърва ще вървят полемиките, тъй че чакаме информация по какъв начин ще бъде структуриран оттук насетне процеса ”, коментира  Богдан Богданов.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР