Втори ден продължават официалните разговори по секторни политики между Продължаваме

...
Втори ден продължават официалните разговори по секторни политики между Продължаваме
Коментари Харесай

Създаването на е-здравеопазване обедини преговарящите партии

Втори ден не престават формалните диалози по секторни политики сред " Продължаваме промяната " (ПП), Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Срещите са част от договарянията за сформиране на държавно управление, които Политическа партия стартира като първа политическа мощ след изборите на 14 ноември.

Водещ на обществената полемика по тематика " Здравеопазване " беше Асен Василев от " Продължаваме промяната ". Политическа партия бяха представлявани и от Иван Маджаров, Боряна Алексиева, Антон Тонев и Виолета Лорер. Представители на Българска социалистическа партия бяха Георги Михайлов, Георги Йорданов и Бойко Коруков. Експертната група на Демократична България бе показана от Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева и Ана-Мари Виламовска. А от групата на " ИТН " бяха Ивайло Христов, Деляна Иванова, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов и Силви Кирилов.

В началото на полемиката Георги Михайлов от БПС акцентира, че договарянията, свързани със опазването на здравето, са едни от най-важните в структурата за основаване на ръководството на България, защото през последните 12 години здравната система е била съществено обезличена. По думите му държавното управление, което ще бъде конструирано, би трябвало да има краткосрочни ограничения, както и стратегически ограничения, които да се решат в границите на 4-годишен мандат.

Сред предложенията на БПС е лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения

И още - основаване на електронно здравно досие, с цел да е налична информацията за всеки пациент, възстановяване на опциите за специализация на младите лекари и оставането им в България, като бъдат обвързвани с контракти да работят в обещано лечебно заведение след образованието си. Друг приоритет е основаването на Национална детска болница, за което разногласия се водят от години. По думите на Георги Михайлов левицата няма да отстъпи от концепцията си медикаментите да са безвъзмездни за децата до 12 годишна възраст, без значение какво е болестта. Социалистическата партия желае и лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения, т.е. да не се стремят към облага.

Краткосрочните ограничения би трябвало да плануват благоприятни условия за увеличение на броя на имунизираните посредством мобилни групи, да има ясно разделяне на потоците на пациентите поради обществено значимите болести. За средносрочните и стратегически ограничения, свързани с бюджета за идната година, са нужни финансово обезпечаване на лечебните заведения в труднодостъпните региони и основаване на статут за тях на предпазени лечебни заведения. Тези лечебни заведения имат над 100 милиона лв. отговорности, добави Михайлов. Той акцентира, че наложително медикаментите за деца до 14 години би трябвало да бъдат безвъзмездни.

Сред целите на " Демократична България " е основаването на здравно електронно досие за до 100 дни

Александър Симидчиев показа акцентите от предложенията на " Демократична България ". Той разгласи, че главен приоритет на обединяването е да се понижи доплащането от пациентите в системата, като това можело да стане посредством възстановяване на контрола върху изразходването на средствата (около 10 милиарда лева годишно). Симидчиев прикани да се преобразува организация " Медицински контрол " в държавна организация " Медицински надзор ", като тя да има и районни структури. В първите 100 дни на ръководството " Демократична България " счита, че може да се направи електронното пациентско досие. За дигитализирането на здравната информация на всеки човек политически се приказва повече от 10 години.

Таня Андреева от " Демократична България " разгласи, че решаването на проблемите с неналичието на медицински фрагменти може да стартира с по-справедливото възнаграждение на младите лекари. Тя уточни, че клиничните пътеки (по които Здравната каса заплаща за лекуването в болница) могат да се извършват вместо от двама лекари със компетентност, от един умел експерт и двама млади сътрудници. Сега поради неналичието на фрагменти този метод се ползва на процедура, само че защото официално в клиничната пътека не е записано, че могат да работят лекари без компетентност, остава на преценката на опитния доктор дали и каква част от средствата да даде на младия си сътрудник.

" ИТН " желае да няма напън за имунизиране против COVID-19

Имунологът от " ИТН " проф. Андрей Чорбанов желае в възможното съдружно съглашение да бъде записано, че няма да се позволява " никаква форма на напън, без значение дали е административен, или корпоративен " за имунизирането против COVID-19. Изказването му бе подкрепено и от Ивайло Христов.

Чорбанов изиска още в страната да бъдат обособени лечебни заведения, където да се лекува единствено COVID-19, а в други да се лекуват останалите болести. От изявлението му не се разбра по какъв начин да се постъпва, в случай че пациент в лечебно заведение, което не е предопределено за ковид, се окаже възпален. Той изиска и страната да предлага проучвания за така наречен Т-клетъчен имунитет (изследването дава информация за успеваемостта на отбраната от COVID-19, само че е скъпо).

Другото предложение на " ИТН " е да се отстранен така наречен клинични пътеки (набор от процедури и проучвания, за които Здравната каса заплаща), като вместо това се премине към заплащане на така наречен диагностично-свързани групи. Това значи, че финансирането на лекуването би било съобразено с съпътстващите болести на даден човек. Тази концепция е част от политическото говорене в опазването на здравето повече от 10 години.

Партиите се сплотиха към предпочитаното основаването на е-здравна система

Председателят на Българския лекарски съюз, който е поканен за участник в съдружните диалози от " Продължаваме промяната " заключи целите, по които договарящите политически обединения са единни: възстановяване на системата на Спешна помощ; развиване на доболничната помощ (прегледи и лекуване отвън болници); ефикасна електронна система (електронно здравно досие и национална здравно-информационна система); дейно консумиране на средствата. Експертите стигнаха до извода, че измежду първите задания е да се събере цялостна информация за здравната система, така наречен здравна карта, част от която е да се направи резюме с какви и какъв брой експерти има в страната, по какъв начин са разпределени. Партиите се съгласиха и че е належащо ликвидирането на статута на лечебните заведения като търговски сдружения.

Клиничните пътеки си отиват

Партиите взеха решение през юни идната година да вкарат " пилотно в една болница " финансирането на лекуването на така наречен диагностично-свързани групи и по този начин да се стигне до последователното унищожаване на актуалните клинични пътеки. Формациите считат, че въвеждането на диагностично-свързани групи би могло да усъвършенства здравната услуга, тъй като се чака да се взима поради цялата картина на здравословното положение на даден човек.

Преодоляването на Коронавирус рецесията и основаването на държавна организация " Медицински надзор " сътвориха спор сред политическите формации

Партиите влязоха в спор до момента в който разискват Коронавирус рецесията. Ot " ИТН " настояха да има обособени лечебни заведения за лекуване на COVID-19. Той беше контриран от Георги Михайлов от " Българска социалистическа партия за България " и Иван Маджаров, които обявиха, че година и половина от началото на епидемията към този момент е късно за въвеждането на лечебни заведения единствено за пациенти с затруднения от ковид. Въпреки това участниците въпреки всичко се схванаха, че в името на готовността на страната за последваща пандемия, би трябвало да се промени методът на финансиране на инфекциозните лечебни заведения - за тях да се заплаща на база какъв потенциал и експерти имат, а не каква работа правят.

От Българска социалистическа партия обявиха, че преобразуването на организация " Медицински контрол " в държавна организация " Медицински надзор " не е належащо и това единствено ненужно ще натовари медиците, които по този начин или другояче са проверявани и следени редовно. Александър Симидчиев от Демократична България разгласи в отговор, че не може да се допуска, че " тази организация ще прави неприятно на лекарите " и аргументира, че стремежът е организацията да управлява по-добре по какъв начин се харчат парите за опазване на здравето. Накрая беше реализирано единодушие, че контролиращата организация не следва да е на послушание на здравното министерство, както е в този момент.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР