Втори ден Пловдив и Пазарджик са под напора на силен

...
Втори ден Пловдив и Пазарджик са под напора на силен
Коментари Харесай

Вятър с до 100 км/ч вилнее в страната: Прекършени дървета, спряха влакове и кораби


Втори ден Пловдив и Пазарджик са под напора на мощен ураганен вятър. Влакове в града на тепетата стопираха поради паднали дървета.  Обявен е оранжев код за осем области в страната - Враца, Монтана, Видин, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Сливен. В града на тепетата и Пазарджик поривите могат да доближат над 100 километра в час, а Сливен към този момент надвишават 80 км/ч.

Влакове стопираха в Пловдив

Влаковете в междугарието Пловдив - Филипово стопираха тази заран поради мощния вятър и паднали дървета, оповестиха от Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). Движението е пренасочено през жп гара Скутаре. Има нарушавания в графика на придвижване на влаковете. Аварийни екипи на НКЖИ работят по премахване на повредите по контактната мрежа.

На уеб страницата на БДЖ е посочено, че пътническите влакове Карлово - Пловдив и Пловдив - Панагюрище престояват на гара Филипово поради провиснали и паднали клони върху стоманения път. Актуална информация за придвижването на влаковете може да бъде открита на.

От нощес до момента екипите на пожарната в област Пловдив са отработили 54 сигнала оповестиха от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Те са най-вече в град Пловдив - паднали дървета, ламарини, развалени билборди и други рискови предмети.



Всички екипи на " Градини и паркове " на регионалния град са на открито и не стопират да разчистваме паднали клони и пречупени дървета.

Разчистването на града от следствията от мощния вятър е траяло до късно нощес. Получени са над 20 сигнала, които към този момент са отработени, само че не престават да постъпват нови, по които ще работим и в идващите дни, сподели шефът на общинското дружество Веселин Козарев пред БНР. 



Създадена е комисия, която да откри аргументите и анализът сочи, че падналите дървета, въпреки и зелени, са без коренова система, отбеляза  той.  По думите му главната причина е обвързвана с ремонтите.

" Постоянно се копаят тротоари, прекарват се кабели в междублоковите пространства и се правят други инфраструктурни промени. В множеството случаи се изрязват корените и това е проблем за естественото битие на дърветата ", сподели Веселин Козарев.



Сигнали за произшествия имаше и в Пазарджик. Отстранено е паднало дърво на пътя сред селата Черногорово и Тополи дол, две дървета и клони от улици в Пазарджик и надвиснали ламарини от здания в регионалния град.

Вятър с 80 км/ч вилнее в Сливен

Скоростта напразно в Сливен надвишава 80 км/ч, оповестиха от общинския отдел " Сигурност и ръководство при рецесии ".

Сред провалите от вятъра са прекършени клони, паднало дърво, раздрани билбордове и повредена предизборна шатра. Има повреди по проводите на кабелни оператори. Собствениците са осведомени и се подхващат ограничения.

Има единични сигнали за спиране на електричеството. Екипи от Общината и сдруженията работят по подадените сигнали.

72 км/ч в Плевен

В Ловешка област са подадени няколко сигнала за повалени дървета от мощния вятър. В момента се отстраняват паднали дървета на второкласния път Ловеч - Плевен , при разклона за село Баховица и на третокласния път Ловеч - Севлиево.

Движението в двата сектора не е лимитирано, само че би трябвало да се реализира с нараснало внимание, предизвестяват от полицията.

В Ловеч е получен и сигнал паднала мазилка от страда на ул. " Цачо Шишков ".

Поривите напразно в града доближават 72 км в час, като е почнал да се ускорява още от среднощ. Почти в цялата област вятърът е плевел.

В област Плевен екипи на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (РДПБЗН) са реагирали на над 10 сигнала за паднали клони и предмети на пътните платна, заяви старши специалист Мариана Цветкова, представител на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОД на МВР) в Плевен. Това са сигналите, на които е реагирано единствено до 08.30 часа тази заран, т.е. от миналата нощ, когато стартира и мощният вятър. Няма постъпила информация за бедстващи хора.

Средната скорост напразно в област Плевен е към 36 км/ч като са регистрирани пулсации от 58 км/ч през нощта. Очакванията са мощният вятър да продължи през днешния ден и на следващия ден като на моменти скоростта му да доближава и до над 70 км/ч.

Паднали клони и дървета в София

За столицата през днешния ден е разгласен жълт код за мощен вятър. Екипи на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " на Столична община са реагирали на седем сигнала за паднали клони и дървета. Това заяви шефът на спешните екипи Красимир Димитров, представен от Столичната община.



От Общината напомнят, че строителните филми, изпълнителите на обекти би трябвало да обезопасят строителните огради и скелета на съответните си обекти. Търговците би трябвало да ревизират рекламно-информационните си детайли. На жителите се предлага да бъдат деликатни при напредването си и да обезопасят от незакрепени предмети тераси или прозорци.



По-рано от летище София оповестиха, че все още няма отклонения в полетните написания на летище София.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за през днешния ден в София и още 19 области е разгласен жълт сигнален код за мощен вятър. Очаква се поривите напразно да доближат до 90 км/ч. В останалите осем области на страната е в действие оранжев код.

Спряха ферибота при Белослав


Фериботът в Белослав не работи краткотрайно поради мощен вятър, оповестява на формалния си уебсайт общинската компания " Белфери " в града.Белослав е разпожен на двата бряга на плавателния канал Варна - Девня, а връзката сред двете елементи на града се реализира посредством фериботния транспортен съд " Белослав ", чието придвижване е спряно тази заран до възстановяване на метеорологичните условия. Поривите напразно са сред 18 и 19 метра в секунда.

Щурмово предизвестие за корабите край Русе

До 86 км/час доближава скоростта напразно в Русе, оповестиха от хидрометеорологичната станция към Изпълнителна организация " Проучване и поддържане на река Дунав " в града. Вятърът е с посока запад-северозапад. Обявено е щормово предизвестие до капитаните на кораби по река Дунав и пристанищата. Прогнозата е вятърът да отслабне по здрач.

Регионалният представител на Министерство на вътрешните работи в Русе Даниела Малчева заяви, че са получени сигнали за паднали дървета по пътища в региона. Засега няма данни за вреди. От кметството в Русе осведомиха, че има паднало дърво на ул. " Борисова " в града, като екипи на общинското дружество " Паркстрой " го отстраняват.

Лоши са условия и в планините

Навсякъде духа мощен вятър, а във високите елементи - плевел. На доста места има нова снежна завивка от към 10 см,  оповестиха от Планинската избавителна работа към Българския Червен кръст. Във високите елементи на планините има мъгла. През миналото денонощие няма произшествия с туристи.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР