Втори ден парламентът се занимава с антикорупционното законодателство. След като

...
Втори ден парламентът се занимава с антикорупционното законодателство. След като
Коментари Харесай

Антикорупционното законодателство: Депутатите приеха ударно промените

Втори ден Народното събрание се занимава с антикорупционното законодателство. След като през вчерашния ден нито един параграф не беше подложен на гласоподаване, през днешния ден измененията бяха приети ударно и без спор.След 8 часа разискване депутатите одобриха по-голямата част от измененията в антикорупционния закон, само че и през днешния ден времето не им доближи, а пленарното съвещание завърши към 19 часа. 
Прочетете още
Новата комисия за битка с корупцията по високите етажи ще се оглавява от трима души. Изискванията към тях е да имат 7-годишен юридически стаж. Възможно е да са и с икономическо обучение, само че тогава изискването е да имат още веднъж 7-годишен опит в службите за сигурност. Мандатът им ще е един - от 6 години, като на всяка втора година ще има ротация, написа Нова тв.

Изборът им ще става с две трети от парламентарното болшинство. Идея, която пристигна още през вчерашния ден от страна на ПП-ДБ, само че беше атакувана от сътрудниците им в ръководството ГЕРБ-СДС, които споделиха, че макар че считат, че тези текстове са противоконституционни, ще ги поддържат, а по-късно ще ги нападат в Конституционния съд.

Депутатите взеха решение да бъде основана и специфична номинационна комисия, която ще дава предварителна оценка на претендентите за членовете на новата комисия. И още нещо, членовете на новата Антикорупционна комисия не би трябвало да са били депутати или евродепутати през последните 5 години, тъй че чакаме финално измененията в антикорупционния закон да бъдат завършени на следващия ден. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР