Втори ден остават без отговор въпросите - как две бебета

...
Втори ден остават без отговор въпросите - как две бебета
Коментари Харесай

Лекарката, която разбрала първа за разменените бебета: Размяната става малко след раждането

Втори ден остават без отговор въпросите - по какъв начин две бебета са разменени в родилния дом и кой е виновен. Официално към този момент е доказано, че замяна има.

 

Биологичните родители на двете бебета са открити, а инспекциите поради шокиращия случай не престават. Размяната в столичната болница " Шейново " е станала при първото предоставяне на бебетата на майките. Това заяви шефът на болничното заведение лекар Румен Велев.

 

Като " низ от нелепи случайности " дефинира шефът на столичната болница случилото се, сервира извинения на родителите и сподели, че е сигурен, че в направеното няма предумисъл. Доктор Велев заяви и че инспекциите по случая не престават, като в болничното заведение правят и вътрешна такава.

 

Директорът на лечебното заведение изрично съобщи - подготвен е да подаде оставка, в случай че се открият някакви нарушавания. За случилото се приказва и лекарката, която първа схваща за случилото се.

 

В началото на декември жена звъни на стационарен номер в болница „ Шейново “, с цел да подаде сигнал.

От другата страна на телефона е лекар Донка Узунова.

 

„ Тя се показа. Каза по кое време е родила и непосредствено употребява думите: " двоумя се, че това дете, с което съм се прибрала, не е моето ", описа пред  д-р Донка Узунова.

 

Майката дава на лекарката цялата информация, с която разполага. От повече от седмица текат няколко инспекции в болничното заведение, заяви шефът доктор Румен Велев.

 

Така към този момент е ясно какво се е случило. 

„ Всяко дете е родено от съответната майка и обозначено с гривната, която подхожда на гривната на майката “, сподели доктор Узунова.

 

На майката с гривничка А й е обещано бебенце Б, изясни шефът. Размяната става малко след раждането.

 

„ След като се родят и ги приемем в неонатология, ние ги слагаме в кошчета и с тях по-късно ги носим на майката. В тези кошчета на доста видно място има картонче, на което написа името на майката и номера на бебето “, сподели шефът на болничното заведение.

 

При първото разпределяне на бебетата на майките е позволена неточност и всяко бебе е сложено в кошчето на другото.

 

„ Бих споделил низ от нелепи случайности. И неточност на един човек, който първоначално е объркал нещата “, изясни шефът доктор Велев.

 

Д-р Узунова заяви, че знаят кои акушерки са били на промяна и те, по техните мемоари, не са създали нищо друго от нормално.

 

Според шефа смущаващите обстоятелства са, че по време на целия престой нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките. Според докторката околните часове, тегла и идентичният пол също са ги затруднили. При изписването на майките също е позволен пропуск – гривните не са били сверени.

 

Така към 3 месеца след раждането, резултатите от ДНК тестванията са подготвени. И е ясно, че замяна има.

„ Не е толкоз елементарно, даже да има ДНК проби, които да открият, че децата не се отглеждат от био родители, нагледно казано да ги заменяем. На първо място би трябвало да се оспорят актовете за раждане на тези деца от становище на майката. След това не знам дали родителите са в брак. Но това са неща, които ще лишават време, има съответните правосъдни процедури “, изясни Мария Петрова, юрист по здравно право.

 

А лекар Узунова, която се е срещала с двете майки и децата им, е безапелационна – бебетата са добре обгрижвани и привързани към сегашните си фамилии.

 

„ Медицински считам, че решението е всяко детенце да бъде в неговото биологично семейство “, съобщи доктор Узунова.

 

Как ще се развият нещата обаче зависи и от родителите на децата, и от съда. Когато инспекциите приключат, отговорните чиновници ще бъдат осъдени, заяви шефът на „ Шейново “ и добави, че към този момент над 30 чиновници на лечебното заведение са били разпитани.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР