Втори ден на протести във фармацевтичния бранш. В продължение на

...
Втори ден на протести във фармацевтичния бранш. В продължение на
Коментари Харесай

Втори ден фармацевти затвориха аптеките си в знак на протест

Втори ден на митинги във фармацевтичния отрасъл. В продължение на половин час през днешния ден аптеките в Русе останаха затворени.

Недоволството на магистър фармацевтите е поради измененията в Наредба 4, които предложиха от здравното министерство и НЗОК. Тя планува всички медикаменти на един пациент да бъдат трансферирани върху една рецепта. Досега лекарите можеха да изписват до три медикаменти на рецепта, за което аптеките получаваха такса за обработка за всяка от тях.

Според аптекарите по този начин въведените промени ще доведат до редица усложнения в тяхната работа. Ще се стигне до банкрути и действителна заплаха част от дребните обитаеми места да останат без работеща аптека.

" Нашите претенции са първо да се приказва малко повече сред институциите. Да се пренапише Наредба 4, тъй като по този метод написана тя ще докара до банкрути първо на най-малките аптеки в дребните обитаеми места. Ще докара до фармацревти, които приключват, а не желаят да работят в аптека. Поръчваме, плащаме на търговците на едро, те идват в аптеката, разпределяме, подреждаме, идва пациентът да кажем средата на март, след 15 число, взима си лекарството, ние го отпускаме, вземаме част от парите от него. Останалата част чакаме от здравната каса, която го изплаща през вчерашния ден. Това е месец и половина по-късно. Съответно ние сме обратно с заплащанията, изискуем тези пари. Пациент по здравна каса лишава от 5 минути с едно лекарство до 30-40 миниути. Тази разпоредба ще вкара в огромен безпорядък освен аптеките, само че и докторите, здравната каса. Мисля, че пациентите ще бъдат най-потърпевши от тези промени ", споделя Моника Иванчева - Микова, ръководител на Регионалната фармацевтична гилдия в Русе.



Фармацевтите се притесняват още, че софтуерната стратегия, с която се работи, не е пригодна за тези промени. Ощетени ще останат и пациентите, защото ще би трябвало да търсят медикаментите си в разнообразни аптеки.

" Лекарството Х го купуваме от склада на избрана сума. Ние сме длъжни по здравна каса това лекарство да го дадем на същата цена. Досега ни беше едни 5 лева, които би трябвало да получим от здравната каса и за тези 5 лева, те им се костват доста за нашия труд, за нашата подготовка и по тази причина желаят да ни ги вземат. То е обикновено. Такса на рецепта. То става едно циркулиране на пациенти за инсулини, хората са обезпокоени от цялата работа ще страда и пациентът ", счита Елена Бонева, магистър – фармацевт.

Русенските фармацевти внесоха своето документално мнение в Районната здравноосигурителна каса и чакат схващане поради техните опасения.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР