Втори ден борба с последствията от пороите в Смолянско. Ситуацията

...
Втори ден борба с последствията от пороите в Смолянско. Ситуацията
Коментари Харесай

Втори ден борба с последствията от пороите в Смолянско

Втори ден битка с следствията от пороите в Смолянско. Ситуацията в района остава комплицирана, откакто проливните дъждове задействаха огромни свлачища и прекъснаха достъпа до няколко обитаеми места.

Главният път Смолян – Мадан беше блокиран поради голямо свлачище, задействало сe през месец март.

По данни на Агенция „ Пътна и инфраструктура”, това е най огромното свлачище на основен път в страната.

Оттогава се употребява обходен маршрут през Влахово, който е много сложен и стръмен сектор. Това е мотивът през днешния ден за повторно жителите на селата да се съберат на митинг с искане час по скоро основният път да бъде възобновен.

От Агенция „ Пътна инфраструктура” увериха, че се работи по подсилване на сектора, а в акцията са включени и алпинисти. Най-новото задействало се свлачище обаче е в региона на село Забърдо.

Днес пътят към село Забърдо и Чудните мостове остана затворен. Новината промени проектите на част от туристите, които желаеха да посетят местността.

Други, макар възбраната, минаваха през свлачището.

И макар че нарушават възбраната, жителите на село Забърдо се тормозят, че свлачището може да стане още по-голямо.

Според кмета на Забърдо Валентин Чарпъков напрежението е основано изкуствено и няма мотив за суматоха.

Стигна се и до скандал с кмета на община Чепеларе Севда Чакърова, която го упрекна, че той алармира за заплаха, а в същото време пуска хората да минават през рисковия сектор.

Според специалисти трайното подсилване на пътния сектор ще се случи против крупна сума пари, с която общината не разполага.

„ Ще коства към половин милион лв., само че по-важното е друго – да се реши казусът трайно на целия склон, който е към 1000 кв метра”, съобщи Петър Кирилов, притежател на фирмата-изпълнител.
И няколко села в Девинско са в отчасти бедствено състояние, в Родопите отново ще вали Няма данни за бедстващи и потърпевши хора
Проливните дъждове предизвикаха и повреда на магистралния тръбопровод, който остави 1500 поданици от 4 села в региона без вода. Това е 37-та повреда на водопровода за последния един месец.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР