Втората вноска по Плана за възстановяване и устойчивост се бави,

...
Втората вноска по Плана за възстановяване и устойчивост се бави,
Коментари Харесай

Асен Василев се оправдава с НС: Втората вноска по ПВУ се бави, нужни са законодателни промени

Втората вноска по Плана за възобновяване и резистентност се бави, тъй като би трябвало да бъдат признати няколко законодателни промени, преди Брюксел да отпусне средствата. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев пред БНР.

Кога ще бъдат направени нормативните ремонти, зависи от Народното събрание, посочи Василев.

Под 10% е нарастването на ресурса в капиталовата стратегия за общините, добави Василев. Вчера кабинетът утвърди промени в програмата, залегнала в тазгодишния бюджет, чието осъществяване обаче ще се ползва до 2026 година.

За 2024 година измененията не се отразяват на салдото, сподели още Василев.

Великденски добавки от 75 лв. за някои от пенсионерите слагат под риск трайното нарастване на пенсиите от 1 юли, съобщи още Василев. Той дефинира предлагането като „ избирателен популизъм “. В момента в Национален осигурителен институт има насъбран остатък от към 6 милиона лв. и няма сигурност, че нужните за добавките 40 милиона лв. ще бъдат събрани над разчетеното в бюджета до края на декември.

75% от пенсионерите ще останат без великденски добавки, в случай че бъде признато импортираното в Народното събрание предложение за такива от 75 лв. единствено за хората под линия на беднотия, съобщи финансовият министър.

" При изискване, че 40 млн. остатък сега няма образуван в Национален осигурителен институт, приемането на такова решение от Народното събрание, което не включва докомпенсиране от централния бюджет, слага под риск опцията да се създадат трайните нараствания, които са заложени в бюджета за всички пенсионери, " добави той.

Василев напомни, че от 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени:

" Средната пенсия да доближи 883 лв., което е съвсем 100 лв. нарастване за всички пенсионери всеки месец. Не 75 лв. еднократно, предизборно ".

Василев прикани Народното събрание:

 

" Да не се заиграваме с популизма. Да вършим това, което е вярно.Правилното е нашите родители да имат почтени старини, които са основани на трайно нарастване на пенсиите, които те получават, за всички пенсионери, по Швейцарското предписание, както е заложено в законодателството. Всичко друго е на ниска цена популизъм ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР