Втората проверка за качеството на храните, продавани у нас и

...
Втората проверка за качеството на храните, продавани у нас и
Коментари Харесай

„Второ качество” храни или „второ качество” изследване

Втората инспекция за качеството на храните, продавани у нас и в Западна Европа, не сподели основни разлики в наличието, посочено на етикетите. Това беше интерпретирано по друг метод в студиото на „ Тази сутрин” от Десислава Димитрова от световната организация „ Слоу Фууд” и Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

„ Нещата си пристигнаха на мястото, тъй като още когато стартира да се надува този балон аз бях доста сюрпризирана от бомбастичните тълкувания на резултатите. Аз съм биолог, човек, който работи в лаборатория, и знам, че 3% разлика в което и да е проучване е отвън статистическата грешка”, акцентира тя.

Според Зоров обаче без лабораторно изследване не е ясно дали има действителни разлики: „ Когато към този момент един месец се приказва за това, и най-глупавите и най-непредпазливите биха си коригирали етикета. Няма по какъв начин да си сложиш визитна картичка „ Лъжец”.

Според него при млечните артикули има огромни разлики, като полуфабрикат, употребен за правенето на топено сирене, се препакетира и продава като кашкавал, а моцарела със 7-дневен период на валидност при истинската рецепта по нашите магазини е на месец-два.

Големи разлики при някои от продуктите се виждат не на равнище наличие, а на равнище цена. „ Това е доста индивидуален фактор, нямам информация да са взети от една и съща комерсиална верига”, означи Зоров. Според него разликите ще се изяснят единствено в случай че се знае доставната цена.

Вижте целия диалог във видеото!

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР