Втората матура на зрелостниците мина, а отговорите на Министерството на

...
Втората матура на зрелостниците мина, а отговорите на Министерството на
Коментари Харесай

Четири анулирани изпитни работи на втората матура

Втората матура на зрелостниците мина, а отговорите на Министерството на образованието у науката.

Анулирани са четири изпитни работи - по една в Пазарджик, Перник, Стара Загора и Търговище.

На матура по профилиращ предмет се явиха над 24 000 зрелостници, а над 21 000 поставиха наложителен държавен изпит за придобиване на професионална подготовка. За 7204 от тях изпитът включваше писмена тематика, 3019 решаваха тест, а близо 10 800 - отбрана на дипломен план.

Най-много възпитаници от 12 клас са избрали да положат изпит по британски език - близо 12 000, от които 8 362 за равнище В2. Последната задача бе есе на тематика " Какви са качествата на положителния водач? ".

По философия една от дилемите беше върху фрагмент от книгата на Джон Ролс " Теория на справедливостта ". В тестовата част дванадесетокласниците имаха опция да пишат философско есе или да вземат решение проблем, обвързван с избора на обучение и специалност. " Представата, че нещо друго (един мозък) мисли вместо теб, е най-чистият признак за отвод от интелектуална отговорност " (Христо Стоев, " Евдемонии " ), беше една от двете вероятни тематики за есе. Другата бе обвързвана с мисъл на Лудвиг Витгенщайн от неговия " Логико-философски етюд ": " Ние усещаме, че даже, в случай че бъде отговорено на всички вероятни научни въпроси, нашите проблеми на живота към момента въобще не ще бъдат допрени ".

По география зрелостниците трябваше да търсят вероятни решения за адаптиране към климатичните промени на зимните (ски) курорти в България.

По история една от дилемите беше по желание - основаване на текст върху разнородни исторически източници по тематиката " Как се развива българското кино през първите десетилетия на 20 в.? ". Вторият вид бе отговор по исторически проблем- " Как българското възрожденско общество развива съвременна българска култура? ".

Резултатите от изпитите се чакат до 9 юни.
 49 000 зрелостници се явяват на втора наложителна матура
49 000 зрелостници се явяват на втора наложителна матура

Вариант 2 се падна за изпита по профилиращ предмет, за професионална подготовка - тематика 18
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР