Втора тръба на газопровода „Турски поток”, която да захранва Европа,

...
Втора тръба на газопровода „Турски поток”, която да захранва Европа,
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Втора тръба на „Турски поток” – само срещу твърда гаранция от ЕС

Втора тръба на газопровода „ Турски поток”, която да зарежда Европа, ще се строи единствено при твърда гаранция от Европейски Съюз, като Русия е подготвена да разисква маршрута на трасето. Това разгласи на конференция в Москва съветският външен министър Сергей Лавров.

„ В момента се строи единствено първата тръба, която е предопределена за потребителите в Турция. Втора може да се построява единствено в случай че получим железобетонни гаранции от Европейската комисия, че няма да ни извъртят същия номер като този с „ Южен поток”, във връзка с България. Тя в този момент още веднъж е подготвена да разисква вид, при който да одобри на своя територия втората тръба на „ Турски поток”, изясни Лавров.

Той засяга решението на президента Владимир Путин да се откаже от „ Южен поток” през 2014 година, откакто Европейска комисия изиска планът да подхожда на европейските разпореждания. У нас газопроводът преди този момент провокира сериозен вътрешнополитически скандал, откакто стана ясно, че Българска социалистическа партия се пробва да прокара законови промени, с които огромна част от тръбата да е отвън законодателството на общността.

Отново по газовата тематика Лавров през днешния ден съобщи, че Съединени американски щати „ не устоят на честната конкуренция на Русия” и точно заради тази причина притискат политически европейските страни да строят уреди за приемане на полутечен газ, който, по думите му, ще е по-скъп.

Македония е тръгнала към НАТО

Преговорите сред Македония и Гърция за названието на някогашната югорепублика са се засилили, тъй като Съединени американски щати са решили, че тя би трябвало да влезе в НАТО, счита съветският външен министър.

След близо 30 години буксуване, тежкият въпрос за името „ Македония” наподобява по-близо до решение. Атина не би позволила влизането на Скопие в Европейски Съюз и НАТО без дефинитивно решение на разногласието.

„ Съвсем не става дума за това, че се регистрират околните характерни черти на два народа, а в действителност повода е, че едната от тези страни обезателно би трябвало да бъде направена член на НАТО”, съобщи Лавров. Според него Македония ще направи отстъпки, с цел да стане част от Алианса – позиция, която и в Македония се тиражира от по-близката до Москва опозиционна ВМРО-ДПМНЕ и гравитиращите към нея медии, които настояват, че настоящето държавно управление предава ползите на страната.

Правото на силата преди силата на правото

Всички огромни страни усилват военната си мощност, с цел да защитят суверенитета си, счита Лавров. Според него повода е, че системата на интернационалното право е девалвирала.

„ Наблюдаваме обезценка на интернационалното право, понижаване на ролята на интернационалните институции; следим и обстановка, в която по-голямата част от страните усилват военната си мощност, в която сега виждат надали не единствената гаранция за съхранението на суверенитета си”, означи Сергей Лавров.

В основата на всичко това съгласно него е желанието на Съединени американски щати и техните съдружници да водят политика „ извънредно на основата на диктата, на ултиматумите, без да търсят гледната точка на другите центрове на международната политика и без да признават действителностите на многополюсния свят”.

Според него „ недобросъвестни намерения” стоят зад разгръщането на системата за противоракетна защита, използването на закони отвън териториите, в които са били признати (вероятно се засяга законът „ Магнитски” – б.р.) и своеволно търсене на решение на комплицирани проблеми, което може да стигне до приложимост на груба военна мощ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР