Втора седмица институциите търсят кой обгазява Карнобат с циановодород, а

...
Втора седмица институциите търсят кой обгазява Карнобат с циановодород, а
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява сигналите за обгазяване в Карнобат

Втора седмица институциите търсят кой обгазява Карнобат с циановодород, а регионалният шеф свика Кризисен щаб.

Сигнали за задушлива миризма и обгазени хора имаше и през вчерашния ден. Шест дами, работещи в кабелния цех, потърсиха през вчерашния ден здравна помощ. Днес заводът не работи.

„ Не са постъпвали нови сигнали след последните от през вчерашния ден сутринта “, изясни Павел Маринов, шеф на РИОСВ-Бургас.

Те са със признаци раздразнение на гърлото и кашляне

„ Продължава проучването на капацитета на заплахата и риска, който носи канализационната система. Очакваме до края на деня да излязат протоколите от проучванията. Няма приключване на рискови субстанции в река Мочурица “, добави той.

„ Отразява се в Карнобат като суматоха с помощта на медии и на уеб сайтове. Аз не бих могъл да приема, че Карнобат е газова камера. Вчера бях на инспекцията в завода. Присъствах при инспекцията на всичко площадки и допустимо източници на миризма. След 9 часа сутринта всички стойности на газдетекторите демонстрираха нулеви стойности. Не мога да схвана за какво заводът не работи. Да, в петък бяха регистрирани стойности. Не бях в България, само че получавах информация. Вчера видях, че на територията на завода няма произвеждане, което да е източник на сходни газове “, акцентира кметът на Карнобат Георги Димитров.

Тя е арестувана за 24 часа и ще ѝ бъде изработен кръвен тест

„ Бездействие или непозволено деяние може да докара до това обгазяване. Съответните органи ще кажат има ли някой виновност “, добави той.

Прокуратурата стартира инспекции въз основа на подадените сигнали от 5 април, с цел да се открият източниците на приключване на газове.

„ Очакваме пробите от вчерашния сигнал. Ще се откри дали стойностите съставляват заплаха за хората и околната среда. Вземат се сведения от работещите в завода “, посочи Мария Маркова, началник на Районна прокуратура-Бургас.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР