Втора санкция на САЩ срещу българи за корупция по закона

...
Втора санкция на САЩ срещу българи за корупция по закона
Коментари Харесай

Политическите реакции след санкциите на САЩ за Божков и Пеевски

Втора глоба на Съединени американски щати против българи за корупция по закона " Магнитски ". Този път, тя е невиждана по размера си в историята на механизма. Посочени са Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, други длъжности лица от България, както и 64 организации, свързани с тях.

Първите политически реакции по тематиката бяха на ръководителя на " Демократична България " Христо Иванов и евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючук, който беше посетител в " Още от деня " по Българска национална телевизия.

Американското държавно управление прави жест към нетърпимостта на българското общество към политическата корупция. То е последица от дейностите на българските жители, а не е някаква самодейност или намеса, съобщи Христо Иванов.

Сега погледите се насочват към всички, които разрешиха явленията " Пеевски " и " Божков " да станат факт, добави той.

" Няма какво да кажа, тъй като новината ме свари в Българската национална телевизия. Не съм осведомен нито с събитията, нито с претекстовете и колкото и да ме питате, няма какво да приказвам повече от това ", съобщи Кючук.

Не познавам обстоятелствата. Аз съм сериозен политик и желая да обмислям единствено на база обстоятелства и да разясня неща, когато съм безусловно сигурен както в достоверността, по този начин и в наличието на самата вест. От всички политически партии би трябвало да се търси позиция, добави Кючюк.

Политически коментар в ефира на Българска национална телевизия направи и служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

Преди да вземат такова извънредно решение, Съединени американски щати постоянно вършат един доста подробен разбор и съм сигурен, че очевидно са събрали задоволително обстоятелства, с цел да могат толкоз извънредно да отсечат за тези две персони, разяснява Петков.

Ние като българи, доста е значимо нашите институции да работят и да не разчитаме някой извън да ни споделя тези неща. Така че, това което се случва сега, нашата цел като служебно държавно управление е тъкмо това - институциите да работят в интерес на публичния интерес. Не може да бъде безотговорно и просто да текат едни пари в разнообразни направления, съобщи още министърът.

Като зелена светлина и поддръжка за по-решителна битка с корупцията в България. Така одобрявам решението на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати да наложи наказания на трима българи (Пеевски, Божков и Илко Желязков - зам.-председател на Националното бюро за надзор на СРС). Решението визира и 64 свързани с тях компании. Това съобщи ръководителят на обединението " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова.

Това е следващият знак от интернационалната общественост, че липсва резултатна битка с корупцията. Излиза по този начин, че хората желаят, само че институциите – не задоволително – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората желаят да видят носене на отговорност, добавя Манолова.

На новината за санцките реагира и директно засегнатият от тях - някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Заявявам, че смятам сходен акт за безусловно неприемлив, преднамерен и несъответствуващ на духа и смисъла на този закон. Това е по този начин, тъй като не съм направил нищо, с което да съм уязвил интернационално приети човешки права, не съм държавен чиновник и не съм взел участие в корупционни дейности, като публикуваните претекстове за наложените наказания не съдържат нито един правилен факт, се споделя в позицията на Пеевски.

Съединени американски щати неведнъж ни предупреждаваха, само че ние не внимавахме в техните предизвестия. Делян Пеевски не е самичък. Става дума за мрежа от връзки и връзки, които са се наслагвали през последните 10-12 години. Ако в действителност желаеме да дезинфекцираме живота си, би трябвало да я разградим. ГЕРБ, а не Движение за права и свободи би трябвало да се притесняват повече от протичащото се, тъй като те толерираха структурата " Пеевски ". Това съобщи за БГНЕС дипломатът Елена Поптодорова, дълготраен дипломат на нашата страна във Вашингтон.

Санкциите, които Съединени американски щати постановиха на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков поради тяхната забележителна роля в корупцията в България, имат земетръсен резултат, само че те не са изненадващи, добави Поптодорова.

Тя означи, че решението за глобите не е някакво ненадейно скимване, а резултат на дълго изследване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР