Втора самостоятелна изложба "Скулптура" открива Георги Маринов на 28 юни

...
Втора самостоятелна изложба "Скулптура" открива Георги Маринов на 28 юни
Коментари Харесай

Георги Маринов показва скулптура в галерия Българи по повод юбилея си

Втора независима галерия "Скулптура " открива Георги Маринов на 28 юни в столичната изложба "Българи ". Скулпторът е тазгодишният притежател на огромната премия за статуя на "Алианц България " в шестото издание на националния конкурс. Експозицията се прави във връзка неговата 50-годишнина.
Георги Маринов е подбрал единствено 10 свои пластики от гранит, метал и витошко габро (черен гранит), правени по друго време. Все отново изложбата не носи ретроспективен темперамент, тъй като тя не цели да показа изцяло търсенията на създателя, които през годините минават през разнообразни стилове и техники на изобразяване, изяснява той. Липсва и една съществена част от творчеството на Маринов - живописта, на която той посвещава 10 независими изложения. Как съвместява пластиката и живописта? "Живописта и скулптурата са доста разнообразни направления в изкуството, споделя Георги Маринов. Пластиката е доста по-сложна като изработка. Но една живопис, в случай че е добре изпълнена, може да ти спре дъха. И може да я гледаш с години. "
Маринов демонстрира извънредно неизменност в тематиките, които го вълнуват още от студентските години, като да вземем за пример "Воин ", "Традиции " и "Пътуване във времето ". Новата галерия в действителност е самобитно пътешестване във времето, тъй като той открива първата си независима експозиция със статуя тъкмо преди 20 години в изложба "Стълбата ", където с изключение на пластики демонстрира и рисунки. Още тогава стартира да го занимава тематиката за воина и за прехвърлянето през пространството и времето, които дават началото на огромни цикли, озаглавени "Воин ", "Отломки от времето ", като последният след това се трансформира в "Пътуване във времето ". "Темата за воина я преглеждам повече като обърната във вътрешността в нас, а не толкоз като на човек, който извършва заповеди, изяснява Маринов. Всеки ден би трябвало да спечелиш дребна борба, по тази причина би трябвало да си квалифициран, да предвидиш всички условия и да си подготвен. В това се състои изкуството да си боец - в невъзможността да предвидиш всички условия, само че да ги обърнеш в своя изгода. " По отношение на пътуването във времето, което той непрестанно рисува, разсъждава по този начин: "Във всички времена има константи, които постоянно са в основата, върху която се гради нашето съществуване. Осъзнати и неосъзнати. "
Ваятелят признава, че първоизточникът за ентусиазъм при него е скулптурата, по която се увлича овреме. Заради това учи статуя и керамика в приложното учебно заведение в Троян, а след това приключва компетентност статуя в Художествената академия при проф. Борис Гондов, ученик на проф. Марко Марков. "Най-голямо влияние са ми оказали Андрей Николов, Иван Лазаров, Емил Попов и Ангел Станев, който откри първата ми независима галерия статуя, признава създателят. Това бяха бели лястовици, които вкараха по-различно мислене. Те бяха от течението на постмодернизма, както тогава бе известно в Западна Европа. "
Мнозина познават Георги Маринов като шеф на изложба "Българи ", на която отдава 15 години от своя живот. Така, с изключение на ваятел и живописец, той се изявява и като галерист. "Трите неща не ми пречат да ги комбинирам, тъй като човек извлича позитивни неща от всяко от тях. Галерията доста добавя търсенията ми в изкуството. Съприкосновението с толкоз доста създатели през годините, конфликтът с толкоз доста произведения няма по какъв начин да не ти е в плюс ", споделя той. И най-после метафизичен обобщава за пътя в изкуството: "Покрай галерията съм забелязал, че тези, които не гледат комерсиално, ще останат в изкуството. Авторите, които работят за себе си, в положителния смисъл на думата, са на по-правилния път. "




Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР