Втора роботизирана система за дистанционна хирургия Да Винчи е инсталирана

...
Втора роботизирана система за дистанционна хирургия Да Винчи е инсталирана
Коментари Харесай

Втора роботизирана система „Да Винчи“ работи в УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен

Втора роботизирана система за отдалечена хирургия " Да Винчи " е конфигурирана и работи в УМБАЛ " Света Марина " в Плевен. Това е първата университетска болница в страната, която разполага с втора роботизирана система от последно потомство, доставена от американска компания – производител, заяви Велина Дукова от пресцентъра на лечебното заведение.

Към днешна дата за тригодишен интервал в УМБАЛ " Света Марина " - Плевен са осъществени общо 852 робот-асистирани интервенции, от които 691 в гинекологията и 161 в урологията. 

Според акад. доктор Григор Горчев, който дружно със своя екип за първи път в България вкара робот-асистираната хирургия в гинекологичната процедура с осъществяването на 25 януари 2008 година на първата в Югоизточна Европа асистирана с робот тотална хистеректомия, решението точно в УМБАЛ " Света Марина " - Плевен да има две роботизирани системи е напълно естествено.

" Ако създадем съпоставяне с хирургията отпреди 15 години и през днешния ден, ще забележим, че разликата е огромна заради две аргументи – първата е развиването на изкуствения разсъдък, който е внедрен в робота, а втората - развиването на интелекта на самия хирург, в който се влага доста посредством другите форми на образование. Ето за какво този вид хирургия с роботизирана система е интелектуална хирургия, която от ден на ден намира място в лекуването на онкологичните болести на първо място ", разяснява акад. Горчев.

УМБАЛ " Света Марина " в Плевен ползва насъбрания 14-годишен опит в роботизираната хирургия в гинекологията при лекуването на своите пациенти.

" С въвеждането на новата роботизирана система в клиничната процедура се следят по-добри резултати в оперативната и лечебната активност. Доказани са многочислените изгоди за пациентите при използването на роботизираната хирургия ", сподели още Дукова. 

Тя напомни, че през 2010 година акад. доктор Григор Горчев съумя да обезпечи държавно финансиране по клинична пътека на онкологичните гинекологични интервенции, осъществявани с роботизираната система " Да Винчи ". " По този метод българската пациентка получи достъп до най-хубавото лекуване с авангардни технологии в региона на гинекологията ", добави Дукова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР