Втора и заключителна среща на заинтересованите страни по Договор 101018063

...
Втора и заключителна среща на заинтересованите страни по Договор 101018063
Коментари Харесай

Община Пловдив водеща в проект за климата

Втора и заключителна среща на заинтригуваните страни по Договор 101018063 за техническа помощ при подготовка на интегриран план BULADAPTECOS – “Екосистемен метод за акомодация към изменението на климата и ръководство на риска от наводнения в ИБР на България ” се организира през вчерашния ден. Участие в срещата взеха кметът Здравко Димитров, министърът на околната среда и водите и заместник-министър ръководител по климатични политики Борислав Сандов, ръководителят на плана BULADAPTECOS и шеф на Дирекция „ ЕУО “ инж. Вяра Колева, изпълнителният шеф на Национално съдружие на общините в Република България Силвия Георгиева, кметове на общините-партньори, външни специалисти.

Целта на техническата помощ е да бъде създадено цялостно планово предложение, ориентирано за първи път към осъществяване на националната тактика за акомодация към изменението на климата до 2030 година посредством съответни действия в Източнобеломорски речен басейн (ИБРБ) – вторият по величина и най-разнообразният в климатично отношение речен басейн в България.

„ Проектът по стратегия LIFЕ е измежду водещите ни планове в региона на екологията. Чрез него ще имаме опция да създадем в огромен мащаб мечтаното от всички нас залесяване, ще възстановим биологичното многообразие край реката и ще понижим риска от наводнение посредством ръководство на риска “. С тези думи кметът Здравко Димитров откри срещата. Той добави, че не инцидентно тази година в Бюджет 2022 екологията е с приоритет и за пръв път в общината се отделят обилни средства за основаване на зони с ниски излъчвания, цифрова карта на растителността и зелените площи в града.

Партньори по плана са 10 общини, измежду които Казанлък, Белово, Пещера, Родопи, Свиленград, Кърджали, Първомай, Девин и Ямбол и Пловдив като водеща община. Сред привлечените бенефициенти са и компанията „ ИнфоЛогика “ ООД, с 23 годишен опит в създаването и внедряването на софтуерни и GIS решения в региона на околната среда, и Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “.

По време на срещата ръководителят на план BULADAPTECOS инж. Вяра Колева показа напредъка по осъществяването на техническата помощ.

„ През 2019 година започва развой на отчитане на изменението на климата при използването на Рамковата инструкция за водите. Анализите, показани от Световната банка в светлината на климатичните промени, демонстрираха „ горещи точки “ на територията на Община Пловдив в обсега на река Марица. Тези точки попадат в регион със забележителен евентуален риск от наводнения. Идентифициран е също риск при засушаване, тъй като територията е наоколо до р. Първенецка, която се характеризира с дребен воден отток през летните месеци “, разяснява Колева.

Представена е и eдинна географска осведомителна система и база данни за адаптиране към изменението на климата, която ще бъде направена като част от дейностите по плана. Ще се съсредоточат и ръководят данните и процеси, свързани с взимане на управнически решения на виновните институции, в синергия с образователно-информационна платформа за запознаване на обществеността и всички заинтригувани страни с рисковете, свързани с адаптиране към изменението на климата, в това число при риска от бедствия.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов поздрави екипа по плана, Община Пловдив и останалите сътрудници като изрази своята поддръжка и убеденост, че той ще бъде подсилен от стратегия LIFE.

„ Смятам, че съответно измеримите резултати в границите на този план имат капацитет да бъдат мултиплицирани на територията на цялата страна и имат очебийно трансгранично влияние. Този план се явява като пилотен за страната и той може да ангажира и останалите общини към предприемане на дейности “, акцентира Сандов.

Изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините в Република България Силвия Георгиева също поздрави кмета Здравко Димитров и екипа му за куража да станат водещ сътрудник на толкоз огромен план.

„ За нас е огромно задоволство, че толкоз напред в системата за оценяване на планове по LIFE се намира план с водещ сътрудник българска община. От значително значение е, че планът е мултирегионален и ще се отрази на всички 81 общини и 1688 села, които са в обсега на Източнобеломорския речен басейн.

В момента в България BULADAPTECOS е единственият интегриран план за акомодация и изменение на климата. Техническата помощ по него е с бюджет 34’460 EUR, съ-финансирани от Европейски Съюз. Детайлното планово предложение е в развой на създаване като крайният период за подаване е 07.04.2022 година Бюджетът на плана, според заложеното в плановото предложение, ще бъде в размер на 19 149 790 евро, разпределени за финансиране на дейностите по плановите оферти на всички сътрудници.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР