„Втора доза от ваксините се пази за всеки имунизиран“, заяви

...
„Втора доза от ваксините се пази за всеки имунизиран“, заяви
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Втора доза ваксина се пази за всеки

„ Втора доза от имунизациите се пази за всеки ваксиниран “, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев във връзка появилите се сигнали за забавени „ втори игли “.

По думите му това се дължи на организацията на процеса и това, че някои хора не се явяват за втората доза в уречения ден.

Кунчев е безапелационен, че в обстановка, при която пациентът не отива в верния ден, дозата му би трябвало да бъде сложена на някой различен искащ, тъй като в противоположен случай се бракува.

Относно посочените периоди за слагане на втората доза от имунизациите, Кунчев разяснява, че това са рекомендации и закъснение с няколко дни няма да компрометира имунитета.

„ Единици са хората, на които е забавена „ втората игла “, съобщи шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев.

Той изясни, че в обстановка, в която индивидът не се е появил в деня на втората си доза, тя ще бъде сложена на различен, с цел да не се бракува.

„ Апелирам към всички български жители, които имат ангажимент да получат „ втора игла “, да наблюдават деликатно датата, на която би трябвало да я получат. Ако има проблем, да го обсъдят с лекаря, направил имунизацията, а не субективно да вземат решение дали да отидат, или не “, изясни Пенчев.

Той уточни, че в обстановката става въпрос за взаимна отговорност.

Пенчев подсигурява, че всички „ втори игли “ са обезпечени и са непокътнати количества от съответните ваксини в РЗИ-тата.

Относно сигналите, че се бавят „ вторите игли “ за някои от ваксинираните в „ Пирогов “, шефът на лечебното заведение проф. Асен Балтов съобщи, че при тях са малко над 30 души.

„ Тези хора бяха избрани за втора доза на 18 и 19 февруари, а се появиха на 22 и 23 февруари от 8:30 ч. Нямаше по какъв начин тези хора да не ги имунизираме и преценихме, че не е съдбовно да се измести с няколко дни „ втората игла “, разясни Балтов.

Той добави, че закъснели за втора доза има, само че те няма да останат неимунизирани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР