Втора част от интервюто на Владислав Спасов, генерален консул на

...
Втора част от интервюто на Владислав Спасов, генерален консул на
Коментари Харесай

Владислав Спасов: Работим с желание за прогрес и развитие в района на делтата на река Яндзъ

Втора част от изявлението на Владислав Спасов, общоприет консул на България в Шанхай. В него той ни показа равносметка за присъединяване на България в самодейността " Един пояс, веднъж ", общ обзор на дипломатическите връзки сред България и Китай за последните 45 години, както и какво да чакаме в близко бъдеще от двустранните връзки. Пълния текст на изявлението може да намерите тук: https://bulgarian.cri.cn/2023/04/12/A...

В него той ни показа равносметка за присъединяване на България в самодейността " Един пояс, веднъж ", общ обзор на дипломатическите връзки сред България и Китай за последните 45 години, както и какво да чакаме в близко бъдеще от двустранните връзки. Пълния текст на изявлението може да намерите тук: https://bulgarian.cri.cn/2023/04/12/A...

- Тази година се навършват 10 години от предлагането на самодейността „ Един пояс, веднъж “, която за последното десетилетие се трансформира в световна платформа за създаване на общественост на споделена орис за всички страни по света. България също е участник в тази световна самодейност. Каква е българската равносметка за тези 10 години и какви са вероятностите за бъдещето?

- От 2015 година има подписан меморандум за съгласие за съдействие сред държавните управления на България и Китай в границите на самодейността “Икономически пояс по пътя на коприната и Морски път на коприната през 21 в. ”. За страдание в границите на този меморандум не са осъществени китайски вложения или съответни инфраструктурни и други планове в България. Днес нашата страна слага акцента върху развиването на връзките сред Европа и Азия в сходство с правилата на Европейския съюз и визията на Европейски Съюз за инфраструктурни и други планове сред двата континента.

В този смисъл бих желал да кажа, че самодейността “Един пояс, веднъж ” е извънредно необятен въпрос. Той не може да бъде дискутиран небрежно и в резюме и аз мисля, че китайската страна е в развой на прецезиране на самодейността.

- Тази година се навършва и още една годишнина - 45 години от промените и отварянето на Китай към света. За тези 45 години страната реализира голям както стопански, по този начин и обществен напредък. Как оценявате дипломатическите връзки сред България и Китай през последните 45 години и развиването на страната като цяло?

- Благодаря за този въпрос. 45 години от развиването на Китай са извънредно дълъг интервал. Той не може да бъде обзет единствено в едно изявление. Аз като историк имам дълбоки пристрастия към този интервал, имам обичани исторически персони като Дън Сяопин, който е сложил началото на отварянето и промените в Китай. Това, което мога да кажа, е че Китай през 2023 година е втората най-голяма стопанска система в света и икономическото благополучие, на което сме очевидци в този момент в Шанхай, е още един индикатор за постигнатото през последните четири десетилетия. 

В проекта на двустранните ни отношяния, бих желал да отбележа, че самият факт на откриването на генералното консулство на България в Шанхай през 2005 година е индикативен за смисъла, което страната ни отдава на района на делта на река Яндзъ. Същевременно, в района на Източна Азия, Австралия и Океания, България няма друго генерално консулство с изключение на в Шанхай. Аз съм петият общоприет консул на България в Шанхай. Всички мои прародители са изиграли роля, в по-голяма или по-малка степен, за установяването, развиването и укрепването на престижа на нашето генерално консулство. През този интервал имаме съществени достижения, столицата на България – София например е побратимена с Шанхай, през юни 2016 година, а през ноември същата година, българският град Варна е побратимен с град Нинбо в провинция Джъздян, където се намира второто най-голямо пристанище на Китай, след Шанхай. През декември 2020 година област София се побратими с провинция Дзянси. Ние сме изключително щастливи с дейното развиване на връзките сред София област и Дзянси. Това се дължи на специфичното отношение на сътрудниците в службата за външни връзки на Дзянси към България, за което персонално им благодаря.

В по-широк политически проект връзките сред България и Китай са на равнище „ стратегическо партньорство ”. Те бяха издигнати на това равнище по време на държавното посещаване на президента господин Румен Радев в Китай през юли 2019 година – във връзка на 70-годишнината от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни. Българският държавен глава посети тогава Далиен, Пекин и Шанхай и дружно с президента Си Дзинпин на 3 юли 2019 година в Пекин издигнаха равнището на двустранните връзки до стратегическо партньорство. Това беше последното огромно събитие в двустранните ни връзки и оттогава изминаха 4 години, а Китай е извънредно динамична система. Днес страната ни чака и желае продължение на разговора на най-високо и високо равнище, надяваме се да има визити на български министри в Китай, надяваме се на осъществяване на политически съвещания сред министерствата на външните работи на двете страни,, както и на 18-та сесия на Смесената комисия за икономическо съдействие, което ще даде опция да се набележат съответни стъпки по предпочитани за двете страни въпроси и реализирането на съответни планове.



- От 15 март Китай възобнови издаването на всички типове визи (включително туристически) за влизане в страната. Какво да чакаме за развиването на българо-китайските връзки, а и като цяло?

- Дата 15 март 2023 година е за отбелязване освен с възобновеното от Китай на издаването на всички типове визи. На същата дата беше възобновена и работата в Шанхай на центъра на „ Ви Еф Ес Глобал ”, който ни обезпечава като външна услуга приемането на молби за краткосрочни български визи. На 3 април 2023 година следва да проработи и центъра „ Ви Еф Ес Глобал ” във Фуджоу, провинция Фудзиен. В този смисъл, ние чакаме възобновяване на туристическите визити от Китай в България, тъй като нашата страна има доста какво да предложи в това отношение и ние чакаме китайските туристи в нашата страна.

Вече е налице активизиране на университетските връзки. През септември 2022 година Шанхайският университет „ Дзяо Тун ” взаимно с Института за земеделска стопанска система на Селскостопанската академия в София, Софийският университет “Св. Кл. Охридски ”, Аграрният университет – Пловдив и Университета за национално и международно стопанство (УНСС), стартираха Съвместна българо-китайска лаборатория за адаптиране на ръководството на селскостопанските екосистеми към климатичните промени. Тя ще се осъществя с финансовата поддръжката на Комисията за просвета и технологии на държавното управление на Шанхай през идващите три години. В рамките на лабораторията са планувани разнообразни научни планове и научен продан, които ще започват през актуалната 2023 година Това е може би най-значимото, което ще стартира в двустранните връзки тази година.

Планирали сме начинания за показване на опциите за висше обучение в България – извънредно известно измежду китайските кандидат-студенти например е висшето обучение по музика в нашата страна.

В кратковременен проект, се готвим най-много за 3-ото ревю „ Китай-Централна и Източна Европа “, което е планувано да се организира на 16-20 май 2023 година в гр. Нинбо. Тази година с изключение на обичайното наличие на български компании от сферата на потребителските артикули, работим и за присъединяване на български представители от сферата на креативните промишлености. За първа година ще бъде проведено и Културно ревю на страните от Централна и Източна Европа.

Искам да споделя, че като цяло консулският окръг на нашето генерално консулство покрива територия, която е равна на 1/7 от територията на Европейския съюз. В нашия консулски окръг живеят 306 млн. китайски жители. Това ненапълно дава престава за отговорностите, с които е натоварена нашата дипломатическа задача и в същото време илюстрира големите и невероятни благоприятни условия, които има и желаеме да осъществяваме за съдействие сред България и Китай. Нашето генерално консулство е извънредно интензивно, фокусирано и работим с готовност да имаме напредък и развиване в региона на делтата на река Яндзъ с наше подпомагане.

Първата част от изявлението може да намерите тук: https://bulgarian.cri.cn/2023/04/10/ARTIwFXSGmi0zRGjzDMbPjN1230410.shtml 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР