Втази неделя, пета от Великия пост, почитаме още веднъж паметта

...
Втази неделя, пета от Великия пост, почитаме още веднъж паметта
Коментари Харесай

Днес е петата неделя на Великия пост, кого почита църквата

В тази неделя, пета от Великия пост, почитаме още един път паметта на преподобната отшелница Мария Египетска, чиято календарна дата означаваме с богослужебен помен на 1 април.

Като впечатляващ образец на същинско смирение и себеотречение Църквата справедливо я празнува и в този неделен ден.

(*Във видеото вижте информация за 10 от най-известните манастири в България)

 

Чества се и паметта на свещеномъченик Януарий, който е живял в края на III и началото на IV век.

Бил академик и благодетелен християнин, по тази причина в зрелост бил определен за свещеник на италийската област Кампания с основен град Неапол. Той развил доста сполучлива активност и в църквата му постъпили редица почтени и образовани хора. Числото на вярващите се умножавало, а животът им бил ослепителен образец за всички останали поданици на региона. Това било и най-хубавата проповед за истинността на християнското обучение и за неговата висока добродетелност.

Но тогавашният император Диоклетиан решил да предприеме ограничения против християните, като заимствал религиозната политика на своите прародители.

За сплотяващ център на римската религиозна система се възприемал " геният на императора " и обликът му като олицетворение на божествата Юпитер и Сол (Слънце). Отказът да се почитат тези божества почнал да се приема за държавна измяна и да се санкционира от властта.

По това време шефът на Кампания показал усърдие да залавя християнските свещенослужители, както и най-дейните вярващи.

Така властта се стремяла да ограничи разпространяването на християнството и неговото въздействие в обществото. Сред първите хванати християни били свещеник Януарий и най-преданите му сътрудници: дяконите Прокъл, Сосий и Фавст, четецът Дезидерий, също Евтихий и Акутий.

Те били убеждавани да се отрекат от вярата си, като им обещавали опрощение и огромни почести от императора.

Никой от тях обаче не си и помислил да съобщи вярата си в Христос. Начело с епископа всички се държали почтено и мъжествено, и понесли последвалите жестоки изтезания. Дълго ги измъчвали и когато шефът видял, че опитите му да пречупи тяхната неотстъпчивост няма да дадат резултат, той осъдил всички на гибел посредством обезглавяване. Присъдата била изпълнена в 305 година, недалече от крайбрежния град Поцуоли.

Свети Януарий от доста епохи е светец настойник на град Неапол.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР