Всяко училище ще решава само дали да има ваканция между

...
Всяко училище ще решава само дали да има ваканция между
Коментари Харесай

Всяко училище решава за себе си ще има ли междусрочна ваканция

 Всяко учебно заведение ще взема решение единствено дали да има почивка сред първия и втория период. Това сподели Диян Стаматов - ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България /СРСНПБ/, който е и шеф на столичното 119-то Средно учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов ".

Междусрочната почивка ще е един ден - 3 февруари, сряда. Педагогическият съвет в учебните заведения ще взема решение обаче дали да се излиза във почивка или да се учи онлайн.

" Междусрочната почивка е на 3 февруари, само че тя е по решение на педагогическия съвет. Всяко учебно заведение ще вземе решение само. Това идва от обстоятелството, че някои от учебните заведения са учили на 22 декември, а други не са ", разяснява Стаматов след съвещанието на Министерство на здравеопазването, МОН и отрасловия съвет в образованието, на което управляващите обмислят по какъв начин и по какъв ред да стартира връщането на учениците в клас. Окончателно решение обаче не е взето.

Държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разкри, че най-вероятно първо в клас при започване на втория период - 4 февруари, ще се завърнат учениците от 7, 8 и 12 клас. Те обаче ще вървят на учебно заведение по график, тъй че да не се събират повече от 40% от децата по едно и също време.

Окончателното решение за връщането на огромните възпитаници в учебно заведение ще бъде взето на 28 януари, стана ясно от думите на основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев след срещата на МОН, Министерство на здравеопазването и отрасловия съвет в образованието.

" Стигна се до някои разновидности, че има предпочитани класове, има виждане по какъв начин тъкмо това да стане посредством график на визитите, само че детайлностите ще бъдат конкретизирани от здравното министерство. Идеята ни е на 28 януари да дадем точна информация ", сподели доцент Кунчев.

" Намерението е да бъдат върнати не повече от 38-40% от децата, които да се въртят на двуседмични смени. Намерението на МОН е това да бъдат 7, 8 и 12 клас, а след първите две седмици, вероятно от 4 февруари, да бъдат върнати онлайн у дома, като на тяхно място в учебно заведение отидат 5,6,9,10 и 11 клас. Условието е обаче " да задържим ниска заболяемост ", посочи Кунчев. И добави: " Ако има внезапна промяна в броя болни от ковид, всички деца ще бъдат върнати на онлайн образование ".

" Връщането към този момент е с доста условия ", разяснява Диян Стаматов. По думите му евентуално ще се избере двуседмичното периодично повтаряне, с цел да не останат у дома онлайн прекомерно дълго останалите възпитаници, които вероятно няма да се върнат в учебно заведение на 4 февруари.

" Акцентът на срещата беше тестването на учителите, което стартира на 25 януари, както и имунизирането, което на някои места ще стартира още в края на тази седмица ", изясни Стаматов, представен от " Дарик ".

На съвещанието е била разисквана логистиката за учителската имунизационна акция. " На някои места в страната имунизирането на учителите ще стартира при започване на другата седмица, а в София най-вероятно това ще се случи при започване на февруари ", сподели шефът на 119-то СУ. Причината столицата да е последна е огромният брой медици, които към момента се имунизират. Едва след тях ще стартира и втората имунизационна фаза с педагозите в София.

Около 89 000 са заетите в образованието. Правят се два обособени листата на искащите да се тестват за болестта и на искащите да се имунизират. Тестването и имунизирането ще се прави в учебните здравни кабинети от РЗИ, както евентуално и в лечебни заведения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР