Всяко училище ще прави график до Коледа за редуване на

...
Всяко училище ще прави график до Коледа за редуване на
Коментари Харесай

Много важна новина, която касае учениците и присъственото обучение

Всяко учебно заведение ще прави график до Коледа за периодично повтаряне на присъствено и отдалечено образование, откакто МОН и спешните щабове по места изпратят съответни насоки кои класове да учат. Това сподели просветният министър Красимир Вълчев, представен от.

Кои паралелки ще се върнат след 27 ноември, когато изтича заповедта на здравния министър учениците от 6.-12. клас в цялата страна да учат от у дома, както и дали да се носят маски в клас и да се трансформират ваканциите ще са част от предложенията, които тази седмица ще бъдат разисквани на срещи в МОН.

“Все още сме надалеч от вид да се учи през лятото, имаме запаси в образователните стратегии и образователното време.

Надяваме се до една-две седмици да паднат стойностите и натискът към здравната система и тогава да се мине на графици”, уточни Вълчев.

Междувременно шефове виждат графиците до Коледа да са по дни и да се вършат седмица за седмица.

“Локалните решения са доста значими, а не наредби за цялата страна. Добре е всяко от учебните заведения, съобразявайки с отсъствията на учителите най-много, да направи график за седмица, не повече от две, с връщането на обособените класове.

Няма да се връща цялото учебно заведение, няма да има скупчване на повече от 30-40% ученици”, изясни шефът на 119. СУ в столицата Диян Стаматов.

Той даде образец с това, че в неговото учебно заведение в първите два дни от седмицата може да учат 10., 11. и 12. клас, след тях два дни - 8.,9. и 10. клас, следвани от 6. и 7. и най-после петокласниците.

“С всеки минал ден броят на учителите, които са с позитивен тест се трансформира неимоверно доста. Ако на следващия ден има трима, четирима такива сътрудници, тъй като толкоз се обаждат от през днешния ден за на следващия ден, а даже единствено да имат признаци грипоподобни, това неимоверно трансформира нещата”, изясни Стаматов.

Междувременно учители, които желаят смяна в метода към учебните заведения по време на пандемия, оферират вид три седмици в месеца да се учи отдалечено и една - присъствено до края на декември.

След това предстоят най-тежките седмици - януари и февруари, когато огромна част от системата ще би трябвало да премине в електронна среда поради натрупването на грипни вируси и ковид.

Престои МОН да отпусне 12,5 млн. лева на учебните заведения, които са изчерпали средствата си за дезинфектанти и материали, с които да се съблюдават противоепидемичните ограничения. Това би трябвало да стане с актуализацията на бюджета за 2020 при започване на идващия месец.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР