Всяко трето дете в Европа e с наднормено тегло или

...
Всяко трето дете в Европа e с наднормено тегло или
Коментари Харесай

С какво се хранят децата в училищата и детските градини

Всяко трето дете в Европа e с наднормено тегло или затлъстяване, демонстрират последните данни на Световната здравна организация. Подрастващите у нас не престават да са на пето място по затлъстяване, а нездравословното хранене и неприятните хранителни привички са главните аргументи за тревожната статистика. С какво се хранят децата в учебните заведения и детските градини – у нас и в Европа, ревизира Нова тв.

През последната образователна година родители още веднъж алармираха за взаимни отстъпки с качеството и грамажа на храната, която се сервира в някои учебни заведения. Според кулинарния блогър и майка на две деца Никол Кунева - децата в клас се хранят най-вече с тестени произведения и сладкиши и прекомерно малко – с плодове, зеленчуци и млечни артикули.  

В едно от столичните учебни заведения, които посетихме, всеки стадий от пътя на храната до стола се следи строго. Приготвянето й става в кухня-майка, а до тук доближава при съблюдаване на всички правила за качество и сигурност, споделя зам.-директорът Симеон Ангелов.

„ Менютата се вършат въз основата на рецептурник по отношение на възрастта на учениците. То е тристепенно – наложително включва чорба, главно, а десертът доста постоянно е плод ”, изясни той.

Досега не са получавали оплакания за нездравословни храни в обяда на учениците. Купонът за обяд там на ден коства 3.80 лева за възпитаник.

Векухнята на 125 детска градина „ Усмивка ” в София се готви за 300 деца. Там компромис с качеството не се прави, споделя шефът Албена Герова. Храната се подготвя веки ден, а екип от няколко души взема решение какво да е седмичното меню на децата.

Често обаче разпоредбите за здравословно хранене важат единствено там, само че не и в домовете на децата, споделя шефът Албена Герова.

„ Вкъщи ядат пица и други нездравословни храни. Това е отговорност на родителите ”, сподели още тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР