Всяко трето дете у нас е с белодробни проблеми, а

...
Всяко трето дете у нас е с белодробни проблеми, а
Коментари Харесай

Всяко трето дете у нас с белодробни проблеми

Всяко трето дете у нас е с белодробни проблеми, а случаите на астма през последните години нарастват световно. Това съобщи пред „ Монитор “ доцент Рада Маркова, педиатър и пулмолог. Тя посочи, че аргументите за това са няколко и не е единствено мръсният въздух.

“Той обаче има огромно значение. Общата химизация, пречистеният метод на живот на актуалните деца, които имат все по-малко контакти с природата и повече престой у дома, са фактори. Но въздухът играе първостепенно значение изобщо за дихателните болести, включително и за астмата “, разяснява доцент Маркова. Според нея нарастване има освен при хроничните болести при децата, само че и при острите, защото качеството на въздуха се отразява върху алергии и вирусни инфекции.

„ Увеличението на тези случаи е наклонност от 5-10 години, следим го трайно. Докато преди децата с проблематично и свиркащо дишане бяха по-скоро изключение, в този момент надали не всяко трето дете има такава патология. Често даже родителите не откриват повода, нямат алергии, само че техните деца са артикул на новото време и имат проблем с белите дробове. Според международната статистика пък нарастването на хроничната патология е от порядъка на 5-7% и това се дължи на замърсен въздух “, изяснява експертът.

Според доцент Маркова обаче към момента не се намира решение на казуса, а единствено се приказва за него.

Тя акцентира, че смяна няма и това се отнасяло най-много за София като спорен във връзка с качеството на въздуха град. Затова тя предлага на родителите да наблюдават мобилните приложения, които дават информация по кое време равнището на фините прахови частици е нараснало.

В такива дни спортуването и разходките на открито би трябвало да се лимитират.

Тя акцентира и че в домовете може да се употребяват и пречистватели на въздуха, които са с положително качество.

„ Има статистика, че в София автозамърсяването е с над 57% тежестза възникването на такива здравословни проблеми “, споделя доцент Маркова. Тя обаче открои още един проблем, който е зародил от няколко месеца. Става дума за неналичието на лекарства за лекуване на деца с такива белодробни проблеми.

Както „ Монитор “ преди време заяви, по аптеките у нас от месеци не са налични някои медикаменти, които се употребяват при респираторни болести. Става дума най-много за „ Пулмикорт “ и „ Вентолин”. Това принуждава родителите да пътуват зад граница или да ги поръчват от чужбина.

„ Не е ясно докога ще липсват. Когато имаш повсеместност при използването на даден медикамент, това се трансформира в обществено важен проблем. Недопустимо е да няма такива медикаменти. По формален път се пробвах да получа информация, само че ми споделиха, че всичко е наред и че има такива лекарства по складовете, само че действително в аптеките ги няма “, изяснява доцент Маркова.

От началото на тази година към този момент липсвал и медикаментът „ Фликсотид “, който също се употребява при лекуването на белодробни болести. По този метод съгласно лекарите няма алтернатива за надзор на астмата при децата в дребна възраст. В същото време сходни лекарства са безвъзмездни по Здравна каса за такива пациенти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР